Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken drog in färdtjänst: ”Ett straff”, säger handikappad

/

Åtta enkelresor per vecka med färdtjänsten begränsar inte möjligheterna att kunna vara föräldrar eller att föra ett aktivt liv.

Annons

Det slår länsrätten fast i en dom sedan Stefan Hansson från Undersåker överklagat länstrafikens beslut om åtta enkelresor per kalendervecka med ledsagare under tiden 16 januari 2009 till och med den 21 januari 2010.

Men Stefan Hansson tror att begränsningarna beror på att han tidigare drivit ett taxibolag och rest med det egna bolaget.

Stefan Hansson är i det närmaste totalförlamad efter en bilolycka där han bröt nacken mellan sjätte och sjunde kotan för ett antal år sedan.

Nu vill han själv kunna bestämma över sin vardag och resandet kan variera beroende på aktivitet.

Vad innebär det här beslutet för dig?

– Länstrafiken är huvudman för färdtjänsten i Åre sedan den 1 oktober förra året och de har tittat tillbaka på hur jag har åkt och de anser att det blivit lite mycket resor, säger han.

Han pekar på att det varit jul och att han åkt och handlat ganska mycket och därför vill länstrafiken begränsa resandet.

– I Åre har de haft ganska generösa regler, man har fått åka vart man vill när man vill, men när länstrafiken tog över vill de begränsa resorna till åtta resor per veckan.

Han beskriver hur han bland annat följer med sin 8-årige son som spelar fotboll till fotbollsplanen. En resa dit och en resa hem, därmed är två resor förverkade.

Det sker två dagar per vecka vilket innebär fyra resor, handlar han sedan två dagar den veckan är resorna slut. Därefter kan Stefan Hansson inte göra särskilt mycket mer.

– Jag skulle vilja ha 36-40 resor per månad som jag själv bestämde när de skulle tas ut, säger han.

Tänker du överklaga beslutet?

– Nej, det är ingen mening.

Kan det ha påverkat att du har ett taxibolag?

– Jag, har haft ett taxibolag. Men det borde vara två skilda saker egentligen. Jag äger inte aktiebolaget i dag, jag har inte en aktie i bolaget och jag har inte bolaget på min hemadress längre.

– Länstrafiken har uppfattningen att det är jäv att jag har haft ett taxibolag. Antagligen är det orsaken till begränsningar i mitt åkande för det kom upp i samma veva. Taxi Västjämtland hävdar också jäv och tillåter inte Stefan Hansson att åka med hans före detta egna bolaget. Men det gör han ändå, men han vet inte om företaget kommer att få betalt.

Men det är en annan fråga.

När Stefan Hansson fick veta att det handlade om jäv gjorde han sig av med bolaget, företagets kontorist har majoriteten i aktiebolaget i dag tillsammans med Stefan Hanssons söner.

– Jag har inte en aktie i dag, jag har inte lön och jag har ingen inkomst från taxibolaget. Jag jobbar här gratis enligt ett löfte av försäkringskassan. Jag kan svara i telefon i alla fall.

Hur svårt handikappad är du?

– 94 procent, det innebär att jag inte har några fingrar som fungerar och ingen känsel i ytterarmarna. Från armhålorna och nedåt har jag inte funktion alls. Men hårddisken, huvudet, är inte sönder.

Mer läsning

Annons