Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: vi utgick från handlingarna

Länsstyrelsen anser att Åre kommun själva bäddat för den uppkomna situationen genom att spara bort Vikverkets biologiska reningsdel, trots att den ingick i ansökan.

Annons

– Vi har bara utgått från handlingarna i ärendet, säger handläggare Erika Holgersson.

Åre kommun har hamnat i en situation där man, trots den påkostade uppgraderingen av Vikverket, i dagsläget inte klarar de krav som ställs i länsstyrelsens utfärdade tillstånd på det renade vatten som går ut i Åresjön.

VA-ingenjör Sara Rhensbo på Åre kommun anser att det beror på länsstyrelsens sätt att bedöma utsläppen. Hon vill att reningen i Vikverket ska bedömas på procent, inte halt. Men det skulle kommunen i så fall ha angett i sin egen tillståndsansökan, menar länsstyrelsens handläggare Erika Holgersson.

Detta gjorde man inte.

– Åre kommun lämnade in en tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Då är det ju dessa handlingar man utgår ifrån när man prövar en verksamhet. Då fanns det inget med om någon procentuell reduktion, man tog inte upp det och då kan vi inte behandla det, säger Erika Holgersson.

Enligt Holgersson tillåter Naturvårdsverkets föreskrifter båda varianterna. Men då måste man ange det.

Hon tillägger att biologisk rening är en process med organismer, som kan vara svår att genomföra i ett kallt område. Men när Åre kommun ansökte så angav de att de skulle använda sig av en teknik för biologisk rening.

– Både i ansökan och i MKB:n har de genomgående bara tagit upp att de ska ha biologisk rening och då kan man som beslutande myndighet inte frångå det, säger Holgersson.

Mer läsning

Annons