Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Vi har inga synpunkter

– Det här är inte Härjedalen.Så kommenterar Kristina Jonsson, chef för läns- styrelsen rennäringsenhet, samfällighetsföreningens beslut att förbjuda renbete på sina marker.

Annons

Egentligen vill inte länsstyrelsen blanda sig i den här frågan, det kommer inte att tas upp som ett ärende och Jonsson vill inte ge någon officiell kommentar.

Hon ser det som en väldigt olycklig incident, framdriven av Lars Hermansson, som i åratal drivit liknande frågor i Härjedalen.

– Men det här är inte Härjedalen, säger hon och tillägger att parterna – samebyn och föreningsstyrelsen – säkert kommer till en bra lösning.

Vad beslutet har för juridisk betydelse kan hon inte heller säga, förutom att det rent allmänt inte går förbjuda bort renbetesrätten.

Njaarke samebys ordförande Pär Nilsson tror också på en vänskaplig lösning, speciellt sedan samfällighetsföreningens ordförande Jörgen Widegren tagit kontakt. Vid samtalet bestämdes att de ska träffas på ett möte och tala igenom saken.

– Det hördes som det där kommer att ordna sig på något vis. Det verkar som det är Lars Hermansson som har kokat ihop någonting och fått en majoritet för något som jag tror de egentligen inte ville få igenom, säger Nilsson.

Är det här ett viktigt område för Njaarke sameby?

– Det är absolut ett område vi behöver, säger Nilsson.

Han förklarar att förutom vinterbete går flyttleder där och ett förbud skulle effektivt strypa möjligheten att bedriva renskötsel i hela området.

Pär Nilsson förnekar inte att det under åren varit synpunkter på att deras renar sprungit i skidspåren.

Han menar att topografin i området gör det svårt att undvika.

– Är det inte mycket snö kan renarna vara där och beta och är det mycket snö använder renarna spåret för att spara energi.

Men han tycker samebyn har ett gott förhållande med Kallborna och han hade definitivt föredragit en dialog om saken istället för ett förbud.

Mer läsning

Annons