Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten: Inte nödvändigt att höra grannarna

/
  • Det omtvistade personalhotellet ligger vid infarten till Copperhillhotellet, som syns i bakgrunden till vänster.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det bygglov Åre kommun gav Copperhill Mountain Lodge för ett personalhotell innebar en så liten avvikelse från detaljplanen att bygglovet ska stå fast. Det anser länsrätten som därmed undanröjer länsstyrelsens tidigare beslut.

Annons

Länstidningen har följt ärendet som började då två grannar överklagade bygglovet för personalhotellet, som för övrigt stått färdigbyggt i snart ett år intill Copperhillhotellet på Förberget i Årebjörnen.

Skälet var att kommunens byggnämnd inte hade tillfrågat några grannar innan lovet gavs, trots att en del av byggnaden hamnade på så kallad punktprickad mark som inte fick bebyggas.

Grannarna ansåg därför att bygget stred mot detaljplanen och att byggnämnden gjort fel.

Länsstyrelsen gick i sitt beslut i november 2008 på grannarnas linje och undanröjde lovet varpå Åre kommun överklagade beslutet till länsrätten.

Länsrättens dom kom dagen före nyår. Deras bedömning är att kommunen i princip skulle ha hört grannarna, men avvikelsen från detaljplanen är så obetydlig att bygget ändå ska ses som planenligt.

Därför saknas det skäl att upphäva bygglovet, anser Länsrätten, som därmed bifaller Åre kommuns överklagan.

Mer läsning

Annons