Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenhetsägarna känner sig lurade

/
  • Storvallens fjällcenter med bostadsrätterna närmast till höger där de nya ägarna hann bo och hyra ut i två år innan de insåg att Åre kommun aldrig godkänt bygget på grund av stora brandsäkerhetsbrister. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Även själva fjällcentret är för närvarande stängt eftersom ”käppar i hjulen” gjort att de varken kan erbjuda mat eller boende. På hemsidan utlovas öppnande ”med ett enklare utbud” på annandagen.

De 31 norska lägenhetsägarna i brf Storvallen-vägen 6 känner stor oro över vad som nu ska hända. När kan de flytta in igen? Vad ska det kosta? Går det häva köpen? Hur ska de någonsin kunna sälja lägenheterna vidare? Frågorna är betydligt fler än svaren.

Annons

Det är ett jättekänsligt läge. Flera som köpte lägenheter 2006 är släkt och vänner till de ursprungliga ägarna i Storvallens Fastighetsförvaltning, som fortfarande äger själva centret med restaurangen, bar och pool och konferensrum. Några av de ägarna har också köpt egna lägenheter. Lojaliteterna skär därför kors och tvärs genom hela härvan och ingen vill i nuläget uttala sig med namn.

Bostadsrättsföreningens ordförande, advokat Gustav Kahm, sade till LT i tisdags att han inte trodde säljarna kände till bygg- och brandskyddsproblemen när de sålde lägenheterna 2006.

Andra har en annan åsikt:

– Det är klart de visste, de var ju där hela tiden, säger en mycket besviken lägenhetsägare, som helst vill häva köpet och rådfrågar advokater om sina möjligheter.

Ägaren beskriver en mycket stökig byggtid med dålig byggledning och utländsk arbetskraft. Ritningar gjordes i efterhand varför det inte gick se hur vissa byggmoment hade gjorts. Servitut för el, vatten, värme och parkering ordnades aldrig, trots att det ingick i kontraktet.

Det var på hösten 2006 som de nya ägarna flyttade in i sina bostadsrätter, i tron att de var inflyttningsklara. Inte ett ord hade nämnts om några bygg- eller brandsäkerhetsproblem när de skrev kontrakt med säljarna våren 2006, innan ombyggnaden hade börjat.

När de inte använde sina lägenheter själva hyrdes de ut till turister via centret, i enlighet med det tvååriga avtal de skrivit med förvaltningsbolaget.

Ett första varningstecken kom redan efter cirka en månad när de fann anslag inne i sina lägenheter att stegen upp till loftet inte motsvarade brandsäkerhetskraven. Stegarna ansågs direkt farliga och fick inte användas.

Men det var först nu, i november 2009, som de av nuvarande driftansvarig på fjällcentret fick veta hur illa det var. Att Åres räddningschef nyss varit där och stängt byggnaden.

Nu kom hela sanningen fram. Kommunen hade aldrig godkänt bygget. Istället hade bygglovschefen och räddningschefen påtalat alla brister klart och tydligt i ett föreläggande som sändes rekommenderat till ägarna i förvaltningsbolaget i december 2006.

– Så där finns det ju svart på vitt att de kände till det här, säger ägaren.

Bristerna var så allvarliga att kommunen hotade med 400 000 kronor i böter om de inte åtgärdades.

Avstängningsbeslutet påverkade även själva fjällcentret där nuvarande driftansvarige under hösten har försökt få igång turistverksamheten. När centret inte längre kunde erbjuda övernattning så fick de tänka om och stänga.

Lägenhetsägarna, som sett sin perfekta fjällresort omvandlas till en mardröm, känner sig grundlurade.

Dessutom sitter de i en rävsax. Att sälja lägenheterna vidare går förstås inte, de vet inte ens om försäkringarna gäller om något händer.

Mer läsning

Annons