Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna krävs på 173 000

Under förra året inledde Försäkringskassan en intensiv granskning för att hitta felaktiga utbetalningar av sjukpenning och förtidspension. En av dem som fastnat i Försäkringskassans kontroller är en kvinna från Åre som återkrävs på drygt 172 000.

Annons

Försäkringskassan återkräver 172 822 kronor från en kvinna i Åre kommun. Kvinnan har arbetat samtidigt som hon uppbar sjukpenning på heltid. Vissa månader har kvinnan arbetat heltid och hon har inte rapporterat några förändringar i sin arbetsförmåga till Försäkringskassan. Felaktigheterna har enligt Försäkringskassan pågått sedan 2007.

Under förra året inledde Försäkringskassan en satsning för att undersöka och återkräva bidrag som kunde ha betalats ut felaktigt, detta har lett till att antalet återkrav har ökat dramatiskt. 354 miljoner kronor i bland annat sjukpenning och förtidspension krävdes tillbaka förra året, det är en ökning med 74 procent jämfört med året före.

Försäkringskassan hittar genom sina granskningar både personer som jobbar heltid och betalar skatt men samtidigt får bidrag, samt människor som kombinerar svartjobb och bidrag.

I de allra flesta fall leder upptäckt av felaktiga utbetalningar till att de som fuskat blir återbetalningsskyldiga. Det är bara allvarliga fall av bidragsbrott som polisanmäls. Då kan det å andra sidan handla om miljonbelopp och långa fängelsestraff.

Mer läsning

Annons