Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver öppen process kring Rödkulleprojektet

/
  • Markägarna i Ullådalen, från vänster Mats Kålen, Sören Kristensson och Bengt Persson följer varje steg i Rödkulleprojektet. De vill se en helt öppen planprocess och tycker det är oroande att MKB:n inte offentliggjorts från början.
  • Malin Sahlin, ordförande i Naturskyddsföreningens Årekrets, tycker att hela processen kring Rödkulleprojektet ska vara öppen, annars är det ett stort demokratiskt problem för Åre kommun.

På torsdag ska Åres miljö-, bygg- och räddningsnämnd besluta om Rödkulleprojektets miljökonsekvensbeskrivning och första detaljplan ska skickas ut på samråd.

Samtidigt kokar det bland motståndarna.

Annons

Som LT berättade i måndags är miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) för hela projektet klar men än så länge är det bara politikerna i MBR-nämnden som fått se den. Tanken bakom detta var att de i lugn och ro skulle kunna studera det över 60 sidor långa dokumentet utan störningar utifrån.

Det ska de nu ha gjort och i dag, torsdag, träffas nämnden för att besluta om MKB:n kan skickas ut på samråd. Om beslutet blir ja blir MKB:n offentlig handling.

Nämnden ska också besluta om de första planhandlingarna i projektet kan skickas ut på samråd. Det gäller område fyra och fem i projektområdets nordligaste del.

Det är för övrigt i den delen motståndet är allra starkast och protester har inte låtit vänta på sig. De kommer dels från stugägarföreningen i Buustamon, som inte alls vill ha någon utbyggnad av vägnät och förtätning av fritidshus i sitt område och dels från markägarna i Ullådalen som inte vill ha något Rödkulleprojekt alls.

Stugägarna är speciellt besvikna över att Åre kommun börjar planläggningen i denna övre ända eftersom de anser sig ha fått klara löften från kommunledningen att man ska börja i andra ändan, nere vid E14.

Markägarna vänder sig emot att kommunen helt plötsligt inför en mer sluten arbetsordning, där de klassat MKB:n som "arbetsmaterial" och därmed hemligstämplat den tills politikerna i nämnden läst den, gjort eventuella ändringar och godkänt den för samråd.

Där får de starkt medhåll av Naturskyddsföreningens Åreordförande, Malin Sahlin, som finner det märkligt att Åre kommun, som ska vara så otroligt öppen i alla processer, plötsligt stänger alla dörrar i ett beslut som har ett så stort allmänintresse och där det finns så mycket åsikter bland de som faktiskt bor i Åre.

Just därför tycker hon att hela processen borde vara öppen. Alla borde få ha inflytande.

– Även om de inte gör ett lagligt fel tycker jag det är ett stort demokratiskt problem att den stängs, säger Malin Sahlin, som kopplar detta till att Åre kommun sade nej till att ha en folkomröstning i frågan.

Hon tycker också det hade varit intressant att se MKB:n innan några ändringar görs, speciellt vad gäller påverkan på Natura 2000-skyddade Åresjön.

Det är just den frågan Naturskyddsföreningen driver och i MKB:n ville de ha en samlad bedömning av alla framtida exploateringar, plus pågående verksamheter och skidnedfarter.

- Nu får vi se i MKB:n hur samlad den bedömningen är, säger Sahlin, som inte är optimistisk. Åre kommun har tagit alldeles för lätt på dessa saker tidigare och redan sagt att det är orimliga krav, menar hon.

Mer läsning

Annons