Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på återbetalning – då är kassan snabb

/
  • Göran Follstad och Kristina Klintevall irriterar sig på att det går snabbt när Försäkringskassan ska ha tillbaka pengar, men att en nybildad familj med ett sjukt barn får vänta nästan sju månader på lagstadgat bidrag.  Foto: Sandra HögmanMed på bilden är parets Pomeranian, Becky.

Elisabeth Netterström har väntat nästan sju månader på föräldrapenning. Men när Göran Follstad fick besked om att han är återbetalningsskyldig tog det bara fyra dagar innan inbetalningskortet låg i brevlådan.

Annons

– När Försäkringskassan ska ha pengar finns det resurser, men när pengar ska utbetalas tar det sju månader. Det är för jäkligt, säger Göran Follstad.

I fredags berättade LT om Elisabeth Netterström, mamma till Camizza, som har väntat nästan sju månader på att Försäkringskassan ska betala ut den föräldrapenning som hon har rätt till.

När Göran Follstad woch Kristina Klintevall läste om den nybildade familjens öde blev de bestörta.

För 20 år sedan ådrog sig Göran Follstad i Getåsen, Åre kommun, en arbetsskada. Trots att han genomgått 13 operationer är han fortfarande inte bra och har sedan 1989 varit sjukskriven på heltid. Efter en lågdragen tvist beslutade en handläggare på Försäkringskassan i Östersund strax före jul att Göran Follstad inte har rätt till den ersättning som har utbetalats till honom.

– Den 23 december fick jag papper från Försäkringskassan om att jag måste betala tillbaka 60 000 kronor. Beslutet hade fattats den 19 december, det vill säga bara fyra dagar tidigare, berättar han.

Den snabba hanteringen irriterar Göran Follstad.

– Det är inte det faktum att jag måste betala tillbaka som är mest upprörande, utan att det ska ta sådan lång tid för en stackars mamma med ett sjukt barn att få ut sina pengar, men att det går så otroligt snabbt när pengar ska betalas in, säger han.

– Att det går så fort att verkställa återbetalningsbeslut tyder på att det finns resurser. Om det bara tar ett par dagar att skicka ut inbetalningskort borde det gå lika snabbt att betala ut pengar. Om en avdelning har lite att göra får de väl flytta till den avdelning som har högre arbetsbörda, lägger Kristina Klintevall till.

Charlott Ax, områdeschef på Försäkringskassan i Östersund, känner inte igen den bild som Göran Follstad och Kristina Klintevall målar upp.

– Jag känner varken igen den bilden eller den debatten. Vi jobbar med kunden i fokus och handlägger ärendena så snabbt som möjligt – förutsatt att vi har rätt underlag, säger hon.

Enligt Charlott Ax har Elisabeth Netterströms ärende efter LT:s artikel handlagts och hon kommer att få sina pengar inom kort.

– 88 procent av ärendena handläggs inom 30 dagar, att det blir som i just det här enskilda fallet är mycket ovanligt, säger hon.

Mer läsning

Annons