Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga besparingar väntar Åres hemvård

Det är inte bara skola och barnomsorg som måste spara i Åre kommun, inga kommunala verksamheter slipper undan sparkraven. Inom hemvården ska kostnader på 5,7 miljoner skäras bort.

Annons

Som vi tidigare berättar har Åres kommunledning gett nämnderna i uppdrag att inför 2010 års budget ta fram två olika sparförslag, ett där kostnader skärs ner 5 procent, ett annat med 10 procent.

I gårdagens tidning skrev vi om barn- och utbildningsnämndens förslag och vilka konsekvenser det skulle få för skolan och barnomsorgen.

Även socialnämndens förslag blir kännbart när kostnader för minst 5,7 miljoner kronor ska skäras bort. Men vad det innebär konkret, exempelvis i tjänster, är väldigt svårt att säga, menar socialnämndens ordförande Monica Henriksson (C).

– Jag har konsekvent vägrat att prata tjänster, jag vill prata verksamhet, säger hon.

En anledning är att förutsättningarna ändras hela tiden och det kommer nya ekonomiska prognoser. Det är alltså oerhört svårt att säga hur besparingarna blir i slutändan.

– Det viktiga är att ta reda på hur många som behövs för att klara att göra det vi verkligen måste göra, säger Henriksson.

Om man ändå pratar tjänster skulle nuvarande siffra för socialnämnden – 5,7 miljoner motsvarande 5 procent – kunna innebära att hemvården får varsla cirka fyra sjuksköterskor, fem vårdbiträden och cirka en administrativ tjänst.

– Men i den summan ligger saker som vi absolut inte vill göra, reserverar sig Henriksson. Till exempel två tjänster på familjebehandlingsteamet, en frivillig verksamhet som enligt Henriksson fungerar mycket bra.

Förutom detta skulle 6–9 vårdpersonal beröras när Åre kommun inför LOV, lagen om valfrihetssystem, och därmed lägger ut städ och andra uppgifter på entreprenad.

Sparkraven gäller som sagt alla kommunala nämnder och verksamheter – alla måste hjälpa till och dra sitt strå till stacken.

I det sammanhanget beklagar Monica Henriksson att kommunen kommit igång så sent med att fatta beslut, när det gäller att stänga skolor. Hon vet att det är svåra beslut som tar tid. Men en liten kommun som Åre kan inte fortsätta ha så många skolor när elevunderlaget tryter.

Det får man betala för nu, menar hon:

– Utifrån att vi inte tagit dessa beslut tidigare, särskilt då när det gäller barn- och utbildningsnämnden, innebär det ju att totalen av vad vi måste spara tillsammans är större, säger Monica Henriksson.

Mer läsning

Annons