Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av skid-stölder

Varje år stjäls skidor och snowboards för 10-15 miljoner i hela landet. Lagom till sportlovsveckorna konstaterar Polisen att skidstölderna ökar kraftigt i Åreområdet. Men det finns enkla knep för skidturisten att själv förhindra stölden.

Annons

Mats Nilsson hos Polisen i Järpen upplever en stor ökning av stulna par skidor och snowboards i Åre denna säsong. Till och med gårdagens datum förra året fanns sammanlagt 54 anmälningar rörande skidor och snowboards. I år är siffran 81 ärenden. En ökning som motsvarar 50 procent.

Mats Nilsson säger att vissa skidturister är godtrogna och dåliga på att låsa fast sina skidor.

– Det lättaste sättet att undkomma tjuvarna är att låsa skidorna och ha uppsikt över dem.

Mats Nilsson säger också att det blir allt vanligare att hyrskidor blir stulna på grund av slarv med stöldsäkerheten.

– Det kanske beror på att folk inte känner att det är deras egna par så de tycker inte att det är så noga.

På försäkringsbolagen får man in särskilt många anmälningar i samband med lov.

– Ofta har utrustningen stulits ur bilens takbox eller utanför en restaurang i samband med after ski säger Björn Jonason på If. Han bekräftar också att det har kommit in extra många anmälningar från Åre i år.

På If har man förståelse för att skidorna kan stjälas när ägaren ska äta lunch och inte får ta med sig utrustning in i restaurangen. Men försäkringsbolaget förväntar sig att försäkringstagaren är allmänt försiktigt. Björn Jonason säger att många är onödigt vårdslösa.

– Man tänker sig inte för. Vi ersätter inte om man lämnar skidorna utanför huset på natten. Inte heller om man går in på en pub och tar en öl och hoppas att skidorna ska vara kvar nästa morgon.

Mer läsning

Annons