Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppartjuvar fick milda domar

Fem personer döms för inblandning i kopparstölden i Åre i december, från ett förråd som tillhör Åre fjällager. Domarna varierar mellan skyddstillsyn med vård och samhällstjänst.

Annons

17, 4 ton kopparkabel till ett kraftledningsbygge stals i december. Tre personer som tillsammans utförde stölden erkände brottet under rättegången.

Den 34-åring som planerade stölden, sedan han lurat fram information av en anställd på kraftledningsbygget, har omfattande missbruksproblem och döms till skyddstillsyn med vårdinsatser.

Vid rättegången erkände han 15 andra brott under cirka en kvart och klargjorde att han ville ha ett avslut på sin brottsliga bana.

Nu blir det tester med läkare och psykiatriker i en utredning som ska ge vägledning inför ytterligare insatser.

Syftet med den 12-stegsbehandlingen 34-åringen ska genomgå handlar om att förändra tankemönster och beteenden, där hans vardag varit inriktad på stölder för att finansiera ett pågående amfetaminmissbruk.

34-åringens två medåtalade vid kopparstölden döms till samhällstjänst respektive skyddstillsyn. En av dem har också gått med på att underkasta sig behandling, för att försöka avhålla sig från fortsatt brottslighet framöver.

Samtliga är dömda för ett sort antal brott tidigare.

De två män som åkte fast sedan de tagit hand om kopparpartiet driver företag. En av dem är 70 år och bosatt i Västerås. Båda nekade under rättegången men döms nu för grovt häleri.

Det höga straffvärdet talar egentligen för fängelse, men tingsrätten väger in personliga förhållanden och dömer dem till 240 timmars oavlönad samhällstjänst.

Mer läsning

Annons