Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på Copperhill

/
  • ”Irma och Nuria”av Jaume Plensa.Foto: Jonas Kullman
  • Charlotte Gyllenhammars lilla bronsskulptur ”Ute” står i lobbyn, strax intill Copperhillhotellets entré.  Den är i nat- urlig storlek och fler än en kommer nog att missta den för ett ensamt barn.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Designhotellet Copperhill Mountain Lodge i Årebjörnen har öppnat igen för en ny säsong med ny ägare.

Hotellet är sig rätt likt från förra säsongen. Med ett undantag: konsten.

Annons

Hotellmagnaten Petter Stordalen gillar konst och har därför prytt sitt nya Årehotell med en del spektakulära konstföremål. Det är så nytt att hotellpersonalen inte hunnit läsa in sig på verkens namn och skapare än. Men vill man botanisera på egen hand finns en lista över föremålen i receptionen.

Bara några steg innanför entrén, mot en skiffermur på väg in mot den gigantiska kopparväggen står det första, och mest rörande. Charlotte Gyllenhammars skulptur ”Ute” är en liten bronsfigur av ett barn i naturlig storlek, påbyltad i vinteroverall och klar att gå ut. Ett vilset barn som kommit ifrån sina föräldrar?

Ofelbart kommer hon att få många klappar på huvudet.

I baren hänger tre målningar av Sverre Wyller, målade på vägskyltar.

Mest spektakulära är de två jättelika kvinnohuvudena utanför restaurangen, intill helikopterplattan vid hotellets södra gavel. Spanjoren Jaume Plensa har porträtterat två kvinnor i samtal med varandra: den äldre Irma, från Dominikanska republiken, som är hemhjälp hos familjen i Barcelona där Nuria är dotter. I ansiktena har de ingjutna texter på spanska. Verken är specialgjorda för Copperhill, gjutna i Barcelona i glasfiber på marmorfot och med belysning som dimmas efter tidpunkt och årstid.

På vintern kommer skulpturerna att lysa som snölyktor, på sommarkvällar som laternor långt ut över dalen, heter det.

Mer läsning

Annons