Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner dåliga på att informera om ny språklag

Vid nyår utvidgades det samiska förvaltningsområdet där samer har laglig rätt att bemötas på sitt eget språk i offentliga kontakter till att gälla nästan hela Sapmí. Åre, med fyra samebyar inom kommungränserna, är en av de nya kommuner som ingår.

Annons

Där tas nu de första stapplande stegen för att genomföra det som lagen kräver. Men informationen har inte varit lysande.

Sedan årsskiftet gäller att samer i 13 nya kommuner har laglig rätt till samiskspråkig förskola och äldrevård. Tidigare fanns den rätten enbart i de fyra nordligaste kommunerna. Lagen är en utveckling av den minoritetslagstiftning från 1999 som erkände samer, sverigefinnar, tornedalsfinnar, romer och judar som minoritetsfolk i Sverige.

Fem kommuner i vårt län: Åre, Berg, Härjedalen, Strömsund och Östersund, ingår i det utvidgade samiska förvaltningsområdet. Krokom, som glömdes bort i början, har också begärt att få ingå.

När Sameradion nyligen gjorde en undersökning hur den nya lagen efterföljdes i kommunerna var resultatet inte lysande. Flera kommuner, däribland Åre, var dåliga på att informera om lagen, vilket ingår i uppdraget. Exempelvis saknades information på kommunens nya hemsida.

– Vi hade information i samband med samernas nationaldag men den är nog inte kvar, säger samordningsstrateg Peter Larsson, som har utsetts som ansvarig för det nya förvaltningsområdet i Åre kommun.

Han säger vidare att det hela är så nytt och att han hittills koncentrerat sig på att sätta sig in i vad lagen innebär och börjat knyta kontakter med de övriga kommunerna, exempelvis Strömsund och Östersund. Regeringspengarna har rekvirerats och anlänt och arbetet är i gång, enligt Larsson.

– Vi håller nu på att skapa nätverk inom länet och det blir en konferens i mars där vi ska diskutera hur vi ska gå vidare, vem som ska ta på sig vad. Vi ska gå igenom strategin för de nationella minoriteterna, säger han.

Han tillägger alla kommuner behöver göra ett handlingsprogram. När det är klart kommer ny information att läggas ut på hemsidan, som på sikt även ska finnas på sydsamiska. Det ska också finnas samisktalande personer att referera till när detta efterfrågas och en inventering av var sådana personer finns pågår.

Mer läsning

Annons