Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Viktigt att ge exploatören tydliga villkor

/
  • Så här såg det ut vid Rundhögens parkering när Åre kommun undersökte. Entreprenören har senare på uppdrag av Svenska Kraftnät städat bort det mesta av nedskräpningen.Foto: Amanda Hagerman, Åre kommun

I dagarna ska Åre kommun besluta om de ska skriva föreläggande mot Svenska Kraftnät/Eltel i det anmälningsärende angående nedskräpning i Rundhögen som hamnat på kommunens bord.

Annons

Entreprenören Eltel använder parkeringen i Rundhögen nära Storlien som upplag, bas och helikopterplatta under kraftledningsbygget. När snösmältningen kom igång uppdagades träbråte, skräp och eldningsrester över ett stort område.

– Vi tycker det är jättetråkigt. Så får det naturligtvis inte se ut, säger miljöinspektör Amanda Hagerman, som dokumenterat det hela i bilder.

Men det måste väl även byggherren, Svenska Kraftnät känna till?

– Informationen har kanske inte nått ner i alla led. Men det är klart att vi tycker det är tråkigt.

Hagerman säger att det är den stora utmaningen i alla stora byggprojekt är att vara tydlig, att kommunicera miljövillkoren så klart att det når ut hela vägen till jobbarna som ska utföra det praktiska jobbet.

– Det är viktigt att vi skriver tydliga punkter vad som är ett krav, vilka rutiner som ska finnas.

Lika viktigt är förstås att varje myndighet vet sin roll.

Åre kommun, länsstyrelsen och Skogsstyrelsen – som Svenska Kraftnät/Eltel nu knutit till sig som rådgivande konsult– träffades så sent som förra veckan för att fastställa respektive myndighets ansvarsområden – vem som ska ha tillsyn över vad.

Mer läsning

Annons