Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ligger lågt: Vi bygger inte något parkeringshus

Hav hopp. Mer konkreta råd än så har varken Åre kommun eller Årehus att ge till Andreas Sihvonen angående parkeringsplats i Åre. Men frågan är i alla fall uppe på dagordningen igen och ska diskuteras i dag i kommunstyrelsens presidium.

Annons

Bland annat ska den eviga frågan om parkeringshus upp till diskussion. Inte för att det hänt något nytt.

I flera år har parterna skyllt på varandra och på yttre omständigheter, som högkonjunkturen – det saknades både byggarbetare och material och blev för dyrt.

Nu är det lågkonjunktur och frågan tycks ändå stendöd.

Stadsarkitekt Björn Reuterswärd låter ovanligt pessimistisk och tycker sig inte se någon vilja längre hos de två stora parterna, Diös och Mörvikenhuset. Den senare saknar pengar och Diös har gjort en egen inventering av antalet p-platser i Åre, befintliga och sådana som skulle kunna tilläggas.

– Efter det har de bestämt att det inte behövs något parkeringshus längre, säger Reuterswärd.

Kommunen måste gå försiktigt fram, menar han. Annars kan de bli sittande ”med Svarte Petter”, som han uttrycker det, och få kostnader som näringen borde ta – inte kommunen.

– Det är ju inte kommunen som ska bygga parkeringshus, säger han.

Avgående tekniske chefen Jan-Åke Lindroths syn är inte fullt så svart. Han tycker att parterna ansträngt sig och visat vilja. Men även han saknar lösning på Andreas problem.

– Det är inte lätt att ordna fram 11 p-platser i Åre, säger han.

Årehus borde vara främst ansvarig för att se till så att Andreas och övriga hyresgäster har någonstans att parkera. Men det ansvaret finns det delade meningar om, liksom skyldigheten att få fram de 11 platserna.

Enligt kommunchefen Gunnar Hedberg behöver Årehus ordna p-platser till sina lägenheter precis som andra som bygger. Och 11 platser skulle tillkomma.

– Jag har ingen annan uppfattning, säger han.

Men på Årehus säger VD Inger Eriksson att det visserligen finns ett ansvar att ordna parkering för de boende. Men det finns ingen garanti att alla hyresgäster ska få parkering.

Hon hänvisar till fastighetschef Hans-Olof Bergström, som också säger att Årehus inte kan garantera p-plats till alla lägenheter och det behöver man inte heller.

Enligt honom har Årehus inte ens någon skyldighet att bygga de 11 platserna. Något sådant avtal finns inte, menar han.

– Om kommunen hade byggt p-huset hade vi finansierat 11 platser, men nu verkar det inte som det blir något, säger han.

Däremot tror han inte att Andreas väntan på en plats behöver bli så lång. Folk flyttar ofta, menar han och råder honom att stöta på hos Årehus, i synnerhet kring månadsskiftena.

Mer läsning

Annons