Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kräver uppstädning på Copperhill

/
  • Åre kommuns miljö- och byggkontor har nu ögonen på den massiva nedskräpningen vid Copperhillhotellet. Den ska städas bort på riktigt och inte bara täckas över med jordmassor, säger miljöchefen Olof Wallgren.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Den omfattande nedskräpningen vid Copperhillhotellet på Förberget i Årebjörnen ska städas upp ordentligt före första juli. Det kravet har Åre kommun ställt i en överenskommelse med hotellets fastighetschef.

Annons

LT berättade den 19 maj i år om nedskräpningen, som bland annat omfattar meterhöga drivor av finfördelat byggbråte och annat skräp som ligger utspritt på fjällsluttningen framför hotellet. Mer skräp fanns inne i skogen bakom hotellet och på en grannfastighet som användes som upplagsområde under byggtiden.

Då lyckades vi inte få kontakt med ansvariga tjänstemän på grund av semestrar men nu säger Åre kommuns miljöchef Olof Wallgren att kommunen har agerat.

Det skedde förra veckan då man gjorde inspektion på plats och snabbt insåg att det inte alls såg lika städat ut som innan snön kom i höstas.

– Både byggkontoret och miljökontoret har varit där och ställt krav, säger Wallgren.

För detaljerna hänvisar han till bygglovschefen, Per Breidfors.

Breidfors berättar att han diskuterat nedskräpningen med hotellets nuvarande fastighetschef och att de kommit överens om en lösning.

– Vi har kommit överens om att olägenheten ska vara borta så det inte kan anses vara någon ovårdad fastighet enligt PBL (plan- och bygglagen) eller ovårdad tomt enligt PBL. Det ska vara åtgärdat innan juni är slut, säger Breidfors.

Än så länge är det en ren överenskommelse. Men skulle det visa sig att nedskräpningen inte åtgärdats inom den sagda tiden så ska byggkontoret titta på hur man ska gå vidare med eventuella straffpåföljder, exempelvis förelägganden eller vite.

Per Breidfors:

– Vi måste ju först kommunicera innan vi tar storsläggan. Nu har de till slutet av juni på sig att städa upp.

Wallgren påpekar att det måste till en kraftfull städning med ”en hel del handjobb”, som han uttrycker det:

– Det är inte meningen att man bara ska köra på jordmassor och täcka över det här skräpet utan skräpet ska bort innan de täcker över, säger han.

När tiden gått ut ska området besökas igen. Men miljökontoret planerar besök även nu i juni.

– Vi kommer att åka dit igen för vi har även den här eländiga myren som ska besiktigas någon gång under den här månaden, säger Wallgren.

Det han syftar på är myren där en entreprenör ställt till stora skador under borrningarna för hotellets bergvärme. Där ska återställningsåtgärder ha skett som miljökontoret nu ska inspektera.

Mer läsning

Annons