Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper tillbaka Totthylletomter

/

Åres kommunchef Gunnar Hedberg har fått kommunstyrelsens mandat att köpa tillbaka tomter på Totthyllan i Åre.
- Det är enda sättet att behålla kontrollen, säger Hedberg till LT.

Annons
Det kontroversiella exploateringsprojektet Totthyllan i Åre där Åre kommun gick back 2,6 miljoner kronor - bara lokalgatan kostade 10 miljoner - fortsätter att ge kommunledningen huvudvärk.
Alla 14 tomter är förvisso sålda. Men trots att den tvååriga tidsfristen för byggande har gått ut är det fortfarande glest på lokalgatan. Sex villor är byggda vilket betyder att merparten av tomterna fortfarande är obebyggda. Några köpare har dessutom sålt tomterna vidare.
För kommunen är detta bekymmersamt. För varje nytt led som kommer in blir det allt svårare att hålla på de ursprungliga kraven, de som rättfärdigade projektet i politikernas ögon när beslutet togs.
Det fanns två huvudkrav: Dels skulle området vara enbart för permanentboende - man måste skriva sig på adressen för att få köpa en tomt. Och dels måste alla anlita samma arkitekt och hålla sig till samma enhetliga byggstil - så kallad arkitektcheck.
Överläggningar pågår med de tomtägare som varken byggt eller sålt vidare men de har hittills inte gett något resultat. I ett sista försök att behålla kontrollen över projektet har kommunstyrelsen nu gett kommunchefen Gunnar Hedberg mandat att köpa tillbaka dessa tomter.
Återköp kan vara ett sätt att säkra framtida bebyggelse, resonerar kommunledningen.
- Då kan vi sälja tomterna igen och teckna avtal med samma krav på folkbokföring och byggnadsskyldighet med en ny köpare, säger Gunnar Hedberg.
Enligt Hedberg gäller det ett par-tre tomter som kan bli aktuella för återköp. Priset skulle bli motsvarande vad tomtägarna betalade minus kostnader, alltså omkring 500 000 kronor per tomt.

Mer läsning

Annons