Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förhandlade upp hyran med 40 procent

/
  • Foto: Ulrika Andersson
  • ”Vi är inte inblandade  i den här hyreshöjningen överhuvudtaget. Det fanns med i prospektet som gick ut på marknaden när vi köpte fastigheterna”, säger Mikael Rånes, Norrlandschef för fastighetsbolaget Akelius, med anledning av hyreshöjningarna i Duved och Järpen.Foto: Ulrika Andersson

Det var inte fastighetsbolaget Akelius som chockhöjde skolhyrorna med 40 procent i Duved och Järpen. Det hade kommunen förhandlat upp själv med Årehus innan Akelius köpte fastigheterna.

Annons

Mikael Rånes, Norrlandschef för fastighetsbolaget Akelius, förtydligar att det inte var de som från årsskiftet har räknat upp hyran med 40 procent för Hamre förskola i Duved och elevboendet Myltstigen i Järpen.

Det var Årehus och Åre kommun som redan innan försäljningen hade kommit överens om att höja hyran med så mycket.

– Vi är inte inblandade i den här hyreshöjningen överhuvudtaget. Det fanns med i prospektet som gick ut på marknaden när vi köpte fastigheterna och är något som kommunen får ta internt och inte belasta oss för, säger Mikael Rånes.

LT berättade om hyreshöjningen i lördags där bland annat Peter Bergman, s, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Åre kommun gick hårt åt den borgerliga majoritetens fastighetsförsäljningar under 2007.

– Om det blir de här hyreshöjningarna kommer det att drabba verksamheten, sade han.

Mikael Rånes säger att Akelius omöjligen skulle kunna göra en sådan massiv hyreshöjning om inte hyrorna legat väldigt långt under marknadshyrorna eller om fastigheterna genomgått omfattande renoveringar.

Är hyrorna marknadsmässiga nu, efter höjningen?

– Ja, det är de.

Mer läsning

Annons