Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Det låter inte rimligt

Olle Olovsson, centerpartistisk ordförande i Åres miljö-, bygg- och räddningsnämnd, blir väldigt förvånad över att Jämtkraft eldar med olja i fjärrvärmeverket.
Det hade han faktiskt ingen aning om, säger han.

Annons

När Olovsson dessutom får höra att oljeeldning börjar redan vid minus sex grader vill han först inte tro det.

Han var av uppfattningen att Jämtkraft hade hängt med i utvecklingen och byggt ut Sösiaverket för att kunna ta emot nya Årekunder.

– Det byggdes ut för några år sedan, jag minns inte exakt men från fyra till sju megawatt eller något sådant, säger han.

Därför tycker han det låter helt orimligt att man måste använda olja redan vid sex minusgrader.

Hade det varit vid minus 20, så hade han kunnat tänka sig det, men inte vid bara några minusgrader.

– Nej det där har jag inte haft en aning om. Jag skulle vilja säga att det låter inte troligt, säger Olle Olovsson.

Det är inte så konstigt att han blir förvånad. Vid bygglovsansökningar för villor i detaljplanerat området i Åre brukar nämnden ställa krav på fjärrvärmeanslutning, där sådan finns.

Det görs av miljöskäl men också för att kommunen, som delägare av Jämtkraft, vill att bolaget ska gå bra ekonomiskt och få många kunder.

Lika förvånad blir han över siffrorna, att oljan står för 8 procent av den totala bränsleförbrukningen i Åres fjärrvärmenät. Han tycker det låter mycket. Dessutom rimmar det dåligt med Jämtkrafts ägardirektiv.

– Det hör ju till saken att jag själv varit engagerad i fjärrvärmen i styrelsen där. Jag har dessutom varit engagerad i Jämtkrafts styrelse sedan många år. Jag förstår inte det där för min bild är ändå att det inte har skett så väldigt många anslutningar så att det skulle motivera att det har blivit sådan underkapacitet, jag är bara förvånad, säger Olle Olovsson.

Mer läsning

Annons