Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Det kan bli värn året om i Storlien

/

Årets budgetkostym bygger på förutsättningen att det är räddningsvärn i Storlien även i sommar. Och om vi är tvungna att spara 10 procent nästa år, då har vi sagt det att då är vi tvungna att ha värn hela året om i Storlien.

Annons

Så beskriver Olof Wallgren, chef på Åre kommuns miljö-, bygg- och räddningsförvaltning situationen för Storliens räddningstjänst framöver.

Beslutet att återinföra värn i sommar kan alltså följas av permanent värn redan 2010. Allt hänger enligt Wallgren på vilka sparkrav som ställs i den kommande utvecklingsplanen för 2010-2012.

– Vi ska redovisa möjligheter att spara 5 procent och 10 procent och då har vi redovisat hur vi skulle kunna klara av de sparen. Tvingas vi spara 10 procent, då har vi sagt att då är vi tvungna att ha värn hela året om i Storlien.

Men inga beslut är fattade om detta ännu.

– Först i december vet vi hur 2010 kommer att se ut, men det kommer naturligtvis att bli en hel del diskussion om det hela hösten, liksom en del MBL-förhandlingar med mera, säger Wallgren.

Beslutet att Storliens deltidsbrandkår skärs ner till värn på sensommaren, förmodligen från augusti till och med oktober, är däremot redan fattat.

Wallgren vet hur impopulärt det är i Storlien, där man just rekryterat och utbildat nya brandmän. Men nu har kommunen ont om pengar och politikerna frågade hur det gick med värn där förra sommaren.

– Och ja, det gick bra, det kunde vi inte säga annat. Då tycker man ju att kunde man köra det under 2008 som värn så varför kan man då inte göra det under 2009 också. Och vi har ju väldigt svårt att säga varför det inte skulle gå.

Sist ni skar i räddningstjänsten blev det trassel med länsstyrelsen för att ni inte ändrat handlingsplanen. Har ni gjort rätt nu?

– Länsstyrelsen har haft synpunkter och vi har förklarat. Nu är de nöjda med handlingsplanen och eftersom vi har levererat in de material de ville ha så de tycker att det är okej.

Men ska man permanenta värn i Storlien blir det väl en annan sak?

– Då måste det tas upp i handlingsplanen igen.

Wallgren tillägger:

– Det finns ingen som jobbar i den här verksamheten som tycker att det här är särskilt bra. Men försvinner det 1,2 miljoner kronor för räddningstjänsten måste pengarna tas någonstans ifrån. Då beskriver vi konsekvenserna för politikerna, som måste ta ställning: tycker de att räddningstjänsten i Storlien kan vara ett värn under hela året, då måste de säga det.

Mer läsning

Annons