Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchef köpte tomt på auktion

/
  • Boningshuset är från 30-talet och har sett bättre dagar. Men själva tomtläget var så bra att kommunledningen inte kunde låta bli att lätta på de bromsar de nyss infört i investeringsbudgeten. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Markaffären var för bra för att missa. Det tyckte Åres högsta kommunledning som skickade kommunchefen på auktion för att ropa in marken. Någon tid för kommunstyrelsebeslut fanns inte – det togs i efterhand, vilket förbryllat oppositionspartierna v och mp.

Annons

Det var en synnerligen ovanlig affär. En tomt i nordvästra Duved, Hamre 1:37, skulle säljas på offentlig auktion och Åres kommunchef Gunnar Hedberg skickades ut för att ropa in den.

Budet fick inte gå under 650 000 kronor, på order av tingsrätten i Östersund.

Kommunchefen bjöd det beloppet och ingen bjöd över. Därmed var köpet avgjort och köpekontraktet skrevs på samma dag, den 29 januari. I onsdags tog kommunstyrelsen beslutet att godkänna köpet – i efterhand. Pengarna ska tas ur 2009 års investeringsbudget på 28 miljoner kronor.

Men de mindre oppositionspartierna, v och mp, var inte riktigt med på noterna. Affären gick ju stick i stäv med beslutet de nyss tagit angående 2009 års investeringsbudget, nämligen att varje investering ska föregås både av noggrant räknande och beslut i kommunstyrelsen. Så varför räckte det nu med ett okej från presidiet, Eva Hellstrand, c, Jonas Henning, m, och Anna-Caren Sätherberg, s?

– Jag förstod inte det här, säger Sune Bengtsson, v, som dock inte reserverade sig i ärendet. Likväl tycker han det är konstigt, speciellt med tanke på den tuffa nedskärningspolitik som förs inom exempelvis skolstrukturen. Han förstår heller inte varför det var så viktigt att köpa tomten.

Den förklaring kommunledningen ger är att kommunen lider brist på mark och att tomten hade ett ovanligt bra läge, intill Duveds centrum. Men något mer akut skäl än så finns inte, inget är planerat för den i nuläget.

Tillfället var helt enkelt för bra för att missas och nu ska den 18 700 kvadrat stora tomten ingå i den kommunala markreserven för att – när möjligt – användas till permanentboende.

– Det är ju ett kanonläge, säger oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg, s, som försvarar köpet.

Hon tycker inte att man kan, som v och mp, blanda ihop detta med de stora sparbehovet inom skolan, det är inte samma pengar.

– Det här är ju samhällsplanering, den måste ju fortsätta ändå, vi kan inte låta den ligga nere bara för att vi måste spara på andra saker.

Mer läsning

Annons