Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollisionskurs mellan blocken i skolfrågan

Alliansen vill få igång skolbyggena i Mörsil och Undersåker och har redan bestämt vilka förslag man ska satsa på. Oppositionen, som ville invänta friskolebeslut, blev överkörd. De politiska blocken i Åre hamnar alltmer på kollisionskurs i skolfrågorna.

Annons

Som LT skrev förra veckan skulle Åres kommunstyrelse i tisdags besluta om igångsättningstillstånd för om- och utbyggnader av skolorna i Mörsil och Undersåker. Ett tjänstemannaförslag radade upp olika byggalternativ för politikerna att välja bland.

Oppositionen ville invänta Skolinspektionens beslut i november om friskolor ska få etableras i Duved och/eller Järpen. Därför yrkade de återremiss av hela ärendet, men fick inget gehör från majoriteten som ville pressa vidare.

Enligt kommunstyrelseordförande Eva Hellstrand (C) är det bråttom för att få in anbud på byggena. Att invänta Skolinspektionen har man således inte tid med.

– Vi plockade ut vilka alternativ vi skulle gå vidare med, och sedan tar vi slutgiltigt beslut när vi har offerter på hela projektet, säger Hellstrand.

Den borgliga alliansen bestämde sig för det första och mindre alternativet för Mörsils skola, 684 utbyggda kvadratmeter istället för 860.

För Undersåker valdes två alternativ, att bygga om Gula villan eller göra en mindre utbyggnad.

Men så bråttom var det inte alls, menar oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) som tycker det blir en jättemärklig situation om man bygger och det blir en friskola i Järpen. Hon ville också ge föräldrar och berörda en chans att se materialet före beslut.

– Det finns tid, de behöver inte gjuta grundplattan förrän i mars, säger Sätherberg.

Hellstrand påpekar att allmänheten får en ny chans att diskutera skolfrågorna i den mötesrunda som nu planeras för budgetfrågor.

Mer läsning

Annons