Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolliderade i snömoln

/
  • Räddningstjänst från Åre, ambulanshelikopter och Järpenpolis deltog i räddningsarbetet efter olyckan, där tät snörök efter snöplogen var en bidragande faktor. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Ett möte med snöplogen fick drastiska följder på E 14 i Björnänge vid lunchtid i går. I snömolnet som uppstod körde två bilar in i varandra och fyra personer skadades.

Annons

Det hade snöat hela morgonen och det rådde stark snöyra när de båda bilarna, en kombi och en van, kom körande på E 14 från Årehållet. Strax öster om Åre, i höjd med rastplatsen i Björnänge, mötte de plogbilen, som drog upp ett ordentligt snömoln efter sig.

När sikten försvann bromsade kombibilens förare in varpå föraren av vanen bakom, som antingen inte såg eller inte hann uppmärksamma inbromsningen i tid, körde rakt in i kombibilen.

Snöplogen körde vidare.

– Han såg nog inte ens vad som hände, säger räddningsledare Staffan Isberg, Åre räddningstjänst.

Förutom räddningstjänsten tillkallades en ambulanshelikopter och polis från Järpen. Fyra personer var inblandade i olyckan, en man och en kvinna i ena bilen och i den andra två män. En person i varje fordon klagade på nacksmärtor och togs med ambulanshelikoptern till Östersunds sjukhus.

De två övriga togs till Åre hälsocentral – med taxi på grund av ambulansbrist.

Eftersom helikoptern kunde landa på rastplatsen behövde trafiken inte helt stängas av under räddningsarbetet men framkomligheten var begränsad under mer än en timme.

Nästan samtidigt inträffade två trafikolyckor i Järpen, båda av smärre karaktär och utan personskador. Den ena hände på E 14 vid Lundhags där två bilar krockade. Den andra skedde på Shellmacken där en timmerbil körde på en väntande personbil.

Mer läsning

Annons