Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrin: Ger inga predikningar och ogillar floskler

/
  • Miljöpartisten Katrin Wissing ,30, från Duved, är en av de nyinvalda ledamöterna i Åres kommunfullmäktige. Hon har också en plats i kommunstyrelsen och sitter i landstinget.
  • Katrin Wissing jobbar hos pappa Lars på Reaxcerkontoret i Solbringen, Åre. Det är inga problem, vi känner varandras egenheter, säger hon.
  • Katrin Wissing tycker det ställs orimliga krav på just miljöpartister, att de ska ha senaste miljöbilen och leva renlärigt i varje detalj. Men vi är ju inte mer än vanliga människor, säger hon.
  • Katrin Wissings stora fritidsintresse är musik och tillsammans med två kompisar driver hon Club Corazon i Östersund. De spelar rock och pop, ”allt utom house”.
  • Grönt är en favoritfärg för Katrin, vilket syns ända in på de perfekt skulpterade och målade naglarna. Hon går regelbundet och får naglarna gjorda.
  • Perfekt gröna naglar ...

Katrin Wissing, 30, är Miljöpartiets nya ansikte utåt i Åre. Hon har ingen häftig miljöbil men vet exakt hur hon ska köra för minsta möjliga bränsleförbrukning. Och hon ogillar floskler.

Annons

Med Katrin Wissings inträde i politiken sänktes medelåldern rejält i Miljöpartiet i Åre kommun. Hon må vara det nya ansiktet utåt men är absolut inte ny i partiet. Engagemanget började tidigt och som 15-åring gick hon med i partiets ungdomsdel och plantskola, Grön Ungdom.

– Tompa trodde det var för att jag ville vara ungdomsrebell, förklarar Katrin.

Att ”Tompa” haft en betydande roll i Katrins politiska uppväxt märker man snart när man sitter och pratar med Katrin. Tompa är förstås Mörsilprofilen Thomas Hägg, ledande socialdemokrat i Åre kommun sedan flera decennier tillbaka.

Det var Hägg som inspirerade Katrins mamma, Elsi Wissing (numera Ljungdahl), att bli aktiv S-politiker. Hon och Tomas Hägg var ett par på 1990-talet. De gick senare skilda vägar men under den perioden var Hägg Katrins bonuspappa.

Om hon fick den politiska skolningen från ”Tompa” så fick hon miljöengagemanget från pappa, Lars Wissing. När Katrin var i 10-årsåldern var pappa ”Lars Lastare”, som fick Åre-Duved att börja sopsortera, vilket gav både miljöpris och rubriker, till och med i rikspressen. Hon minns med nostalgi och stolthet kompostanläggningen i Duved och alla gånger hon fick följa med ut och köra kärl.

I dag jobbar hon hos pappa på Reaxcer-kontoret i Åre. Där är hon omgiven av yrkesförare som tycker att hon missat rejält i fråga om partival. Miljöpartister är ju i deras ögon en samling tokstollar som vill avskaffa bilismen och med den hela deras yrkeskår.

Katrin är van att försvara sina åsikter och det kan hon ta. Men det som retar henne är alla kommentarer om hur en miljöpartist borde vara. Det verkar ställas helt andra krav på dem än på politiker från andra partier: de ska inte röka, de ska ha värsta miljöbilen och de ska leva som de lär i minsta detalj.

– Men man är ju en vanlig människa fast man är miljöpartist!

Hon har till exempel ingen toppmodern miljöbil, det tillåter inte ekonomin. Däremot är hon en tränad ecodriver och har en apparat i bilen som mäter exakt bränsleåtgång. Således gör hon allt hon kan för att hålla nere utsläpp och bränsleförbrukning, plus att hon inte kör mer än absolut nödvändigt.

– Jag skulle jättegärna ha den senaste ekologiska bilen, säger hon. Men det viktiga är att veta att man som människa gör så gott man kan. Och ju längre jag kör på min tank, desto mer pengar får jag över, jag behöver inte köra i 120 till Östersund.

Att säga att Katrin brinner för miljöfrågorna är ingen överdrift. Men hon prackar inte sina åsikter på någon, det kommer inga predikningar från Katrin.

– Det är ju lite av en floskel att säga att jag brinner för miljön. Det är lätt att verka professionell genom att stå och häva ur sig floskler, men det vill inte jag.

Katrin blev tillfrågad att ställa upp för Miljöpartiet redan före valet 2006.

– Men det var inte riktigt rätt tid, säger hon. Roky, yngste sonen var för liten och det kändes inte som hon kunde satsa då. Men det var det nu, fyra år senare.

För Katrin blev det ordinarie platser både i fullmäktige och i kommunstyrelsen i Åre och även i landstinget.

Hon tycker politiken är jätterolig och trivs bra med sina förtroendeuppdrag. Gruppmötena med S och V är väldigt givande, med rätt person i ledningen – Anna-Caren Sätherberg (S) är både kunnig och påläst, anser Katrin.

– Även om vi inte har samma åsikter jämt är vi jätteduktiga på att prata igenom saker, säger hon.

Vi kommer in på valresultatet och uppgörelsen mellan alliansen och Västjämtlands Väl, där Centerpartiet förhandlade bort vindparken i Moskogen mot att få sitta kvar vid makten. Katrin suckar djupt och utbrister:

– Ja, vindkraften!

Vindkraft är en hjärtefråga för Katrin; hon är väldigt glad över den motion Andreas Sihvonen (S) lagt om att Åres kommuninvånare borde få folkomrösta om vindkraftparken i Moskogen.

– Den tänker jag stödja! säger hon.

Om uppgörelsen säger hon:

– Det var lite konstigt, men jag kan inte säga varken bu eller bä om C:s beslut. Fast vi (S, V och MP) skulle aldrig ha gått med på det om VV ställt samma krav till oss.

Visst hade det varit roligare att vara i majoritet men som nyinvald ser hon vissa fördelar med att börja i opposition. Det blir en lugnare inlärningsperiod.

– Men jag förstår att det känns tungt för de som nu gör en andra oppositionsrunda, säger hon.

• Så kommer man att se dig ofta i talarstolen?

– Jag ska försöka, men jag är ingen talare. Jag kommer att gå upp om jag har något att säga, säger Katrin Wissing.

• Du har jobb och familj och så Club Corazon i Östersund som du driver tillsammans med två kompisar. Hur får du tid? Hinner du läsa alla handlingar?

– Jag är väldigt duktig på att skumläsa, har haft väldigt mycket nytta av en teknik som kallas ”blockläsa”. Men visst känns det lite tufft när luntorna kommer. Det är inte för pengarnas skull man gör det här, säger Katrin Wissing.

Mer läsning

Annons