Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalls sameby: Middagsfjället handlar inte om pengar

/
  • Markus Mattsson hoppas Åre kommun antar översiktsplanen för vindkraft i sin nuvarande form. ”Det är ett bra dokument som ger oss skydd från exploateringar”, säger han.
  • Kalls samebys ordförande Markus Mattsson är glasklar när det gäller vindkraft på Middagsfjället. ”Vi förhandlar inte bort vårt vinterbete på Middagsfjället. Det handlar inte om pengar för oss”, säger han.

Kalls sameby vill vara glasklara när det gäller inställningen till vindkraft på Middagsfjället. Samebyns motstånd är orubbligt.

Annons


– Vi går inte in i några förhandlingar med Fred Olsen. Det måste vara alldeles solklart för politiker, närboende och kungen i Stockholm, säger ordförande Markus Mattsson.

Den 16 mars ska Åres kommunfullmäktige ta beslut om översiktsplan för vindkraft och allteftersom den dagen närmar sig stiger temperaturen i debatten.

Alltmer handfasta metoder tas till för att påverka opinionen.

I dagarna fick Kalls sameby ett konkret bud från exploatören Fred. Olsen, som erbjöd dem en årlig summa pengar per vindsnurra för att de ska gå med på exploateringen.

– Men vi sade nej. Vi förhandlar inte, det handlar inte om pengar för oss, säger samebyns ordförande Markus Mattsson.

Han är bekymrad över ryktesspridningen som nu förekommer i frågan. Av en tjänsteman på Åre kommun fick han höra att det ryktades i kommunhuset att samebyn förhandlade med Fred. Olsen.

Speciellt på ett sådant ställe ska man hålla sig till fakta och inte sprida rykten, menar Markus Mattsson. Men kommunhuset är inte enda stället det påstås att samerna, och även de närboende, skulle ha mjukat upp sin inställning till vindkraft på Middagsfjället. Även från Hushållningssällskapet har det kommit liknande antydningar.

Därför vill Markus Mattsson klargöra att samebyn har exakt samma inställning i dag som när frågan först väcktes våren 2007.

Oavsett om det är 83 snurror som i första förslaget, eller 57 som i det nuvarande – vore vindkraft på Middagsfjället förödande för Kalls sameby.

Vad skulle det innebära?

– I värsta fall skulle Middagsfjället bli obrukbart för oss. Tre månaders vinterbete försvinner och övriga områden skulle behöva utnyttjas desto hårdare. Det blir svårt att bedriva ordnad renskötsel.

Eftersom hållbar renskötsel går ut på att hushålla med och växla betesområden för att undvika överbetning vore det illa. De skulle få splittrade, svårpassade renhjordar. Problemet är inte bara vindsnurrorna i sig utan det cirka 4 mil vägnät som ska brytas och den nya bergtäkt som eventuellt ska öppnas. Och kraftledningen förstås.

– Många glömmer att det också ska gå en stor kraftledning till parken, säger Mattsson. Den kommer att gå som en barriär över fjället.

Inga pengar i världen skulle kunna ställa allt detta tillrätta.

Fred. Olsen har även närmat sig närboende med liknande bud. Såvitt Mattsson vet har det inte blivit några förhandlingar där heller.

Markus Mattsson hoppas att översiktsplanen antas. Han tycker det är ett bra dokument som ger samerna ett bra skydd mot vindkraftexploateringar.

Middagsfjället har nu också klassats som riksintresse för rennäring av länsstyrelsen och Sametinget, vilket ger samebyn ytterligare skydd.

Men lyssnar man inte på det utan tillåter exploatering här, och kanske även på intilliggande Tångböleflätet, då är risken stor att man, som Markus uttrycker saken, blir ”en lapp med en ren på torget”.

– Vi kanske ses som bakåtsträvare. Men det är inte ettor och nollor på banken som är huvudpoängen för oss. Det är inte därför man gör det här, säger Markus Mattsson.

Enligt vissa finns det inga renar på Middagsfjället?

Markus Mattsson suckar. Ickesamer som vet mer om renar och renskötsel än samerna själva är han van vid.

– Du skulle ha varit där just nu. Alla renarna står runt vindmätarmasten och betar.

Mer läsning

Annons