Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kabelskåp ger värme åt hemlös

/
  • Han passar inte riktigt in i bilden av det snobbiga Åre. Men Börje Hultgren har hittat ett utrymme vid ett kabelskåp i centrala byn där det går att sova på nätterna, om man har två sovsäckar.
  • Börje Hultgrens egentillverkade bälte väger flera kilo.
  • – Jag fyllde 72 år i onsdags. Då köpte jag en tårta för att fira men jag hade ingen att dela den med så jag fick äta upp den själv.
  • Det mesta som Börje äger släpar han med sig. Det som inte ryms på hans cykel har ställt in i ett förråd i Undersåker.
  • Han ser ensam ut, Börje Hultgren när han sitter på Åre stations golv.
  • Börje har en mobiltelefon som har en filmfunktion. Den använder han ofta som en dagbok så han minns vad han varit med om.
  • Börje har fått hyra ett förråd i Undersåker för att förvara sina prylar i.
– Det är den enda hjälp jag har fått av det sociala, säger han.
  • Köpmannen Lars Ocklind bjuder Börje på en kopp kaffe.– Visserligen dricker jag inte kaffe, men får jag mycket mjölk i så går det nog, säger han.

Bakom Åre stations förvaringsskåp sticker ett par ben fram. Benen tillhör uteliggaren Börje Hultgren och han är på stationen för att värma sig efter ännu en natt ute i det fria.

– Jag är för gammal för det här livet. Jag skulle vilja ha en egen stuga där jag kan få lugn och ro, säger han.

Annons

Börje Hultgren ser sliten ut där han sitter på golvet i väntrummet på Åre station. Hans jacka och väst ser ut att behöva en tvättmaskin och han själv skulle må bra av en mjuk säng och ett stort mål mat. Börje har inte haft någon fast punkt i tillvaron sedan i slutet av maj då han blev uppsagd från sitt rum på Sällsjögården, eftersom hotellet gick i konkurs.

Det var för fyra år sedan som LT gjorde ett reportage om hemlösa Börje Hultgren. Då bodde han i en städskrubb i ett av Östersunds hyreshus. Efter reportaget blev han snabbt avhyst och efter det har han bott på ett otal platser, mest i Åre kommun.

– När jag inte bott på Sällsjögården så har jag fått stanna hos olika kompisar i Åretrakten, men nu vet jag inte alls vart jag ska ta vägen. Sista veckorna har jag mest sovit utomhus i närheten av Åre torg. Det har ju gått bra eftersom det inte varit så kallt. Jag har två sovsäckar som jag kryper ner i. Blir det ännu kallare så har jag en tredje sovsäck.

Hur gammal är du nu?

– Jag fyllde 72 förra onsdagen. Då gick jag på ett kafé här i Åre och köpte en frukttårta för att fira. Men jag hade ingen att äta tårtan med så jag fick äta upp den själv.

Måste du leva det här livet?

– Jag får ut drygt 6000 kronor i pension. Det räcker cirka 14 dagar om jag bor på ett pensionat och äter på någon servering. När pengarna börjar ta slut så är det bara att sova ute och äta så billigt som möjligt.

Skulle du ta emot hjälp om du fick?

– Det är klart. Men den enda hjälp jag fått av socialen är ett kallföråd hos en lantbrukare i Undersåker. Där får jag ha mina prylar så länge.

Börje Hultgren är ingen missbrukare, som många andra i hans situation. Tvärtom, han dricker inte ens kaffe och han är vegetarian. Hans största hobby och last är intresset för trav och i ärlighetens namn ska det nämnas att han kan spela för flera hundralappar åt gången i väntan på den stora vinsten.

– Den kommer snart, det känner jag på mig. Det har varit så otroligt nära flera gånger den senaste tiden.

Har du aldrig haft ett ordnat liv?

– När jag bodde i Borlänge hade jag ett eget hus och jag jobbade i skogen. Men huset brann upp och efter det har det bara varit tillfälliga boningar.

Har du aldrig träffat någon tjej?

– Det finns ingen som har motsvarat mina krav.

Vilka krav är det?

– Hon ska vara blåögd, ha en päronstjärt och naturligtvis vara vegetarian.

Det verkar vara en svår kombination?

– Ja tydligen, än har jag inte hittat någon.

Många verkar bry sig om Börje och hans situation. När vi sitter och pratar i väntsalen kommer köpmannen Lars Ocklind och bjuder honom på kaffe.

– Nu dricker jag inte kaffe, men om jag får mycket mjölk i så går det nog, skrattar Börje.

Han berättar också om polisen i Åre som gett honom en gul självlysande väst så att han ska synas i mörkret.

– Det är ingen som är direkt elak mot mig. Det har väl hänt att några ungar har kastat saker på mig, men det händer inte så ofta.

Har du varit på någon hälsokontroll för att se om uteliggandet har förstört din hälsa?

– Nej, det vågar jag inte. Jag tror att blodtrycket är för högt. Det är stressande att inte ha någonstans att bo.

Vet du var du ska fira julen?

– Den dagen, den sorgen. Just nu har jag ingen aning.

Mer läsning

Annons