Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JP Vind fick bottenbetyg av Undersåkersbor

/
  • Susanne Persson från Jämtkraft och Håkan Lindroth, Sweco, ställdes mot väggen rejält av upprörda Undersåkersbor som bombarderade dem med tuffa frågor.
  • Bland åhörarna fanns många kulturpersoner som engagerat sig i Undersåkers och Slagsåns unika kulturbygd. Att lägga en kraftledning intill Undersåkers kyrka vore enligt dem helgerån och rentutav kriminellt.
  • Monica Rolandsson, med uppsträckt arm, och Anders Danker, är initiativtagare till den pågående namninsamlingen mot kraftledningsplanerna.
  • Inte en stol fanns ledig i lokalen på Fjällsätra i Undersåker när JP Vind på torsdagen höll samrådsmöte med berörda om planerna på en vindpark i Moskogen med tillhörande 130 kilovolts kraftledning.Foto: Elisabetl Rydell-Janson

Företrädarna för JP Vind AB fick det hett om öronen när de på torsdagskvällen höll samrådsmöte i Undersåker om sina vindkraftsplaner i Moskogen. Det blev både bakläxa och kvarsittning för bolagets del.

Annons

Inför en fullsatt möteslokal skulle Håkan Lindroth från Sweco och Susanne Persson från Jämtkraft redogöra för planerna på vindparken och den kraftledning som ska frakta energin från Moskogen till närmaste nätstation. Som LT berättade i fredagens artikel är det första gången båda behandlas samtidigt i en gemensam tillståndsprövning.

Nu blev det väldigt lite tal om vindparken för det är definitivt kraftledningen som fått känslorna på svall i Undersåker. Blotta tanken på en 130 kilovolts kraftledning genom den urgamla kulturbygden Slagsån – förbi kyrkan och över urgamla gravhögar – har fått byborna att gå man ur huse och mobilisera sig för kamp. Aldrig att de kommer att tillåta något sådant!

Susanne Persson förklarade att det andra föreslagna alternativet, där ledningen dras österut genom skogen till Sällsjö, egentligen är både kortare och billigare. Men det finns ett krux:

– Det är inte säkert att det är tekniskt möjligt. Det vet vi inte än, sade hon.

Efter lite envist frågande kom det fram att ägarförhållanden hade betydelse i sammanhanget; för Jämtkraft är Järpströmmen ett fördelaktigare alternativ.

Folkets dom mot JP Vinds hantering av samrådet hittills var inte nådig: underkänt på alla punkter. Många kände sig kränkta eftersom samrådshandlingarna bara skickats till ett fåtal markägare medan de allra flesta fick höra om planerna via media eller från vänner och bekanta. Kartan var också otydligt och stämde inte alltid med texten.

Susanne Persson gjorde sitt bästa för att blidka byborna:

– Jag håller med om att det är en slarvig karta. Men det är ju tidigt i processen, vi har inte alla svar än. Det är därför vi ber er om hjälp. Tack för att ni hjälper oss!

Det hjälpte inte mycket. Hon och Lindroth bombarderades med frågor och synpunkter:

– Var ni berusade när ni gjorde materialet?

– Har ni medvetet skickat ut en missvisande karta?

– Har ni omedvetet skickat ut en missvisande karta?

– Kraftledningen ska gå över min tomt men jag har inte hört ett ord! Jag känner mig överkörd!

– Det här måste vara svenskt rekord i att bryta mot riksintressen!

– Vill ni att vi ska få Alzheimers och leukemi (från att bo för nära kraftledningens magnetfält) allihopa?

– Kan ni inte dra kraftledningen över sjön Liten och sedan till Järpströmmen?

Även Åre kommun markerade sin skepsis mot det föreslagna stråket genom Undersåker. Vindkraftsutredare Harry Westermark sade att kommunen knappast skulle säga ja till projektet om ledningen drogs åt det hållet. Han lovade att kommunens ställningstagande i den frågan skulle komma ganska snart.

Efter två timmars intensiv grillning föreslog JP Vind-folket kafferast. Då skulle egentligen mötet ha varit över. Men Undersåkersborna hade mycket kvar att fråga om.

Så JP Vind fick inte bara bakläxa utan även kvarsittning.

Mer läsning

Annons