Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruket står för en stor del av kväveläckaget

Mineralgödsel används naturligt nog främst inom jordbruket, och vägsalt av Vägverket, men i vilka mängder? LT tog Skistars Nalle Hansson på ordet och försökte ta reda på det.

Annons

När LT ringer runt till lantbrukets egna organisationer och frågar om mineralgödselanvändning blir det tyst i luren. Ingen vet var sådana uppgifter finns.

På jordbruksverket slutligen hänvisar man till Statistiska centralbyrån, och i deras databas finner vi uppgifter, inte på användningen men väl på handel av mineralgödsel till jordbruk och trädgårdar. Uppgifterna gäller mineralgödslets huvudsakliga beståndsdelar och ser ut så här för 2007–2008:

Kväve (N): hela riket 186 500 ton, länet 700 ton

Fosfor (P): hela riket 14 600 ton, länet mindre än 50 ton

Kalium (K): hela riket 33 500 ton, länet 100 ton

Rent generellt kan påpekas att jordbruket är storförbrukare av kväve och står för drygt hälften av allt kväveläckage av mänsklig verksamhet i landet. När det gäller fosforn står jordbruket för en tredjedel.

Från Vägverket har vi inte fått någon aktuell uppgift på vägsaltanvändning i länet men enligt tidigare SCB-statistik har den totala svenska förbrukningen legat på runt 400 000 ton årligen.

Mer läsning

Annons