Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järpen får äntligen ny huvudgata

/
  • Ett stort antal gropar har grävts längs Strandvägen för att byta ut och relina ledningarna, ett jobb som sköts av Attacus. Här byter Göran Prestberg några ord med Karolin Persson och Robert Söderback som undersöker ledningarna nere i en av groparna.
  • Varje grop som grävs kan bjuda på nya överraskningar. Hur det ser ut med ledningarna under jorden finns det ingen som vet förrän man öppnar och tittar.
  • Andra arbetsveckan och Svevias platschef Magnus Eriksson, närmast i bild, tycker arbetet flyter på bra, efter visst strul inledningsvis. Men så är det alltid på alla jobb, säger han.
  • Åre kommuns tekniska chef Lars-Erik Eriksson är glad över att Strandvägen-upprustningen kommit igång. Det är ju huvudgatan i kommunens centralort, säger han.

Upprustningen av Strandvägen i Järpen har börjat och är nu inne på sin andra vecka. Det är bökigt att ta sig fram för de boende och inte helt störningsfritt men ändå hörs få klagomål. Istället säger de:

– Kul att det görs någonting här i Järpen också, så att allt inte bara är Åre.

Annons

Frasen upprepas som något slags mantra, nästan vem man än frågar. Reparationen och upprustningen av Järpens huvudgata, Strandvägen, torde vara kommunens mest välkomna och efterlängtade investeringsprojekt på många år.

Även kommunens tekniska chef, Lars-Erik Eriksson är glad, trots prislappen: cirka 10,5 miljoner kronor för hela investeringen, inklusive gatan, nya och relinade ledningar, och belysning.

– Det är ju huvudgatan i vår centralort, säger han.

Dessutom är det på tiden. Gatan har aldrig genomgått en riktig renovering, bara otaliga provisoriska lagningar och lappningar. De är så många att fastigheterna längs gatan i centrum hamnat på lägre nivå än själva gatan, vilket gör att vatten forsar in i husen så fort det regnar.

Det finns heller ingen klar bild över hur det ser ut med ledningar under gatan. Varje del av gatan som grävs upp kan bjuda på nya överraskningar.

Det är just det man håller på med nu.

– En del ledningar är 50 år gamla, säger Magnus Eriksson, som är huvudentreprenören Svevias platschef på bygget. Han står på kanten vid en av de många uppgrävda groparna och försöker avgöra om en trumma ska bytas ut. Beslutet får vänta tills nästa dag.

Jobbet flyter på bra tycker han, efter visst strul i början. Ovissheten om hur det ser ut under marken gör det hela svårplanerat och det blev missar i informationen till de kringboende.

– De fick brev om att vattnet skulle stängas av men det stod inte när, berättar Göran Prestberg, som jobbar för Attacus, underentreprenören som gör ledningsjobben.

Han bor själv i Järpen och tycker, precis som alla andra:

– Det är kul att det görs något här i Järpen, så det inte bara är Åre...

Att jobbet är så efterlängtat ser entreprenören som en stor fördel. På så vis har de boende mer överseende med störningarna.

– Det fungerar bra för oss, säger Eriksson.

Nu under hösten ska man hinna med att gräva upp, göra ledningarna, lägga ner isolering och fylla på med material. Sedan jämnar man till så det blir farbar väg under vintern. Därefter fortsätter man till våren med justering, kantstenar, trottoarer, beläggning och belysning.

Därefter ska Strandvägen i Järpen vara en huvudgata värdig en centralort.

Mer läsning

Annons