Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på finansiärer till Copperhill

Försäljning, delägarskap, ny operatör eller samarbete med andra hotell. Copperhill-hotellets ägare söker nya finansiärer överallt och vänder på varje sten – allt för att reda ut betalningskrisen och undvika konkurs. Men det är tuffa tider.

Annons

Inom hotelledningen på Copperhill fortsatte i går det febrila arbetet med att lösa penningkrisen. Hotellet behöver få fram cirka 100 miljoner kronor och de jobbar med alla alternativ de kan komma på: försäljning, samarbete med andra hotelloperatörer eller extern finansiering från nya privata finansiärer.

– Vi pratar med flera och hoppas vi kommer till en lösning. Det kan vara allt från delägarskap till försäljning av fastigheten och hyra tillbaka, eller operatör som vill gå in som delägare, vi tittar på alla alternativ, säger vd Peter Nilsson.

Beträffande den dagliga driften säger Nilsson att den är säkrad. Det finns pengar till driften även om man självklart tittar över den också.

– Det ingår ju i uppdraget i alla fall att driva hotellet så kostnadseffektivt som möjligt, men med ägarnas intentioner att vi ska driva ett femstjärnigt designhotell.

Det är således inte aktuellt med några varsel för hotellets cirka 60 anställda, varav ett 20-tal på heltids- och helårsbasis.

För att ge en uppskattning av driftskostnaderna förklarar Nilsson att det krävdes 3,5 miljoner kronor för att öppna upp och kunna driva hotellet, med löner, råvaror och nödvändiga kostnader utom hyra. Det är för uppstarten. Sedan beror det på beläggningen eftersom bemanningen följer beläggningsgraden.

Men kan ni behöva sänka ambitionerna på servicenivån för att ta er igenom krisen?

– Jag tar ingenting för omöjligt nu i det läget vi är i. Nu gäller det att vara vaken och anpassa oss efter den marknad som är nu, det är ju ett helt annat läge nu än när vi gjorde vår budget för ett och ett halvt år sedan.

Med andra ord, bokningarna motsvarar inte vad man planerade för då, även om hotellet är fullbokat under stora event, som worldcupdagarna och Stockholms-veckan. Ett antal viktiga konferenser har man också fått – till och med tre nya sedan i tisdags, då man offentliggjorde krisläget.

Det överhängande problemet nu är de cirka 80 miljonerna i leverantörsskulder. Nu hoppas han bara att de nära 200 leverantörerna går med på att vänta på sina pengar till den sista april. Om de inte gör det skulle det vara förödande.

– Jag är hoppfull att vi ska lösa det här bara vi får tiden på oss, säger Peter Nilsson.

På fredag får han veta hur det går. Då ska hotellet ha möte med leverantörerna.

Mer läsning

Annons