Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant utredning pekar ut bortglömd nedre skans

/
  • Skissen, gjord av E G Cronstedt 1744, visar tydligt den nedre skansens placering, ett 15-tal meter från Järpströmmens norra strand.  Foto: Ur krigsarkivet

Järpe skans är inte helt bortglömd. Länsstyrelsen har nyligen gjort en mycket ambitiös utredning om skansen, med ingående förslag hur den kan restaureras och användas.

Annons

Utredningen, Ruiner efter Järpe Skans; Skadestatus och restaureringsförslag, har gjorts av en italiensk arkitekt och ruinexpert, Massimo Cati. Den är inte bara späckad med fakta och förslag utan även rikt illustrerad med planskisser, kartor och fotografier över skansen.

Cati, som annars arbetar med detaljplaner på länsstyrelsens enhet för Samhällsplanering och boende, är för tillfället på semester och har inte gått att nå.

Men hans utredning har skickats ut, bland annat till Åre kommun där stadsarkitekt Björn Reuterswärd funnit den så intressant att han delat ut den bland politikerna.

Reuterswärd är speciellt imponerad över att Cati lyckats peka ut så exakt var den nedre skansen låg. Förutom huvudskansen uppe på höjden fanns nämligen en nedre del nere vid Järpströmmen. De båda var sammanbundna med en kommunikationslinje.

– Tidigare har man trott att den nedre låg mycket längre bort, nu visar det sig att den låg bara över gatan, säger Reuterswärd.

Hela den nedre delen förstördes dock och byggdes senare över när massaindustrin anlades på 1880-talet.

Upptäckten förpliktigar dock, nu när läget för nedre skansen är känt ingår även den i den lagskyddade fornlämningen och borde utmärkas i detaljplanerna, påpekar Cati.

Cati föreslår en utgrävning för att bestämma läget ännu mer exakt, något som även Reuterswärd gärna skulle se.

Det som framstår som mest angeläget när man läser rapporten är dock att bromsa förfallet i den övre skansruinen orsakat av väder och vind. Enligt Cati har inget underhållssarbete gjorts sedan 1994 och stora ras har uppstått, både i muren efter tornet och i krutkällaren intill.

Cati har en hel rad förslag på hur man ska stoppa förfallet och till och med återuppbygga delar av skansen, inklusive tornmuren och krutkällaren.

Han har också idéer om hur skansen ska göras säkrare och mer tillgänglig för besökare, inklusive funktionshindrade, som i dag inte tar sig upp till ruinen.

Reuterswärd kan bara hålla med. Men det är som alltid en ekonomisk fråga, säger han.

– Jag tycker det här är en jättebra utredning och det är jätteroligt att han har gjort den. Med den som underlag kanske man kan söka pengar.

Men även om merparten av Massimo Catis förslag snällt får stanna på papperet i väntan på bättre tider, så lovar länsantikvarie Lillian Rathje på länsstyrelsen åtminstone en liten förbättring redan nu.

Skansen ska snart få nya informationsskyltar, som del av en skyltöversynsprocess i länets kulturmiljöer bekostad av Riksantikvarieämbetet.

Mer läsning

Annons