Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en toalett på lyxbygget i Åre

/
  • Byggbodarna är bortfraktade sedan veckor tillbaka på mångmiljonbygget Grand Residence i Åre. Personalen har varken toaletter, lunchrum eller omklädningsrum.  Nu kräver Arbetsmiljöverket att nya bodar – eller annan lösning – ordnas inom kort. Annars stoppas bygget.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Jansson

Byggjobbarna på exklusiva mångmiljonbygget Grand Residence Åre har inte ens en toalett att gå på sedan byggledningen fraktat bort byggbodarna. Trots påstötningar från Arbetsmiljöverket kvarstår problemet. Arbetsmiljöinspektör Ingemar Norlén tycker det är bedrövligt.
- Det är väl ändå 2008, säger han.

Annons
Det har stormat kring renoveringen av Grand Residence Åre - före detta Grand Hotell - förr och det har skapat många rubriker: polska byggjobbare som inte fick lön, tvist mellan byggherre och entreprenör och meningsskiljaktigheter med byggkontoret kring bygglov.
Den senaste tiden har dock varit lugn. Men vid en inspektionen i början av november fann Arbetsmiljöverkets inspektör Ingemar Norlén en rad brister. Det var så mycket skräp och bråte på byggplatsen att det var svårt att ta sig fram. Halogenlampor användes i strid med bestämmelserna. Men allvarligast var att det helt saknades personalutrymmen.
De byggbodar som tidigare funnits på bygget var bortfraktade. Byggjobbarna hade nu varken dusch eller toalett, än mindre lunchrum, omklädningsrum eller möjlighet att torka kläder på bygget. Norlén frågade platschefen vad som hänt med barackerna.
- Den förklaring jag fick var att man skulle fixa till marken där innan det blev tjäle så man var tvungna att flytta dem och man fick inte ställa dem på trottoaren. Och då tog man bort dem och har inte ordnat någonting annat i stället.
Arbetsmiljöverket krävde snabba åtgärder och byggledningen fick till den 11 november att svara på hur och när detta skulle ske. Men den 11 kom och gick utan ett ord från bygget.
Platschefen hade sagt under inspektionen att barackerna skulle vara tillbaka i mitten av förra veckan. Men när Norlén var upp till Åre igen förra veckan såg det precis likadant ut. Det hade inte kommit dit några bodar.
Allt det nämnda strider naturligtvis mot arbetsmiljölagstiftningen och Norlén är inte alls imponerad.
- De har alltså inte en toalett på bygget. Och det är ju 2008 i alla fall, säger han.
Så vad händer nu?
- Fixar det sig inte då blir det förbud att jobba där. Så enkelt är det. Då är det stopp, säger Norlén.
Han har redan skickat underrättelser om detta till både bostadsrättsföreningen, som har samordningsansvar och är ytterst ansvariga, och till de två entreprenörerna på bygget. De har nu till den 18 november (läs i dag) på sig att ge besked hur de ska reda ut situationen.
Är verket inte nöjd med deras svar, eller inte får något svar överhuvudtaget, blir det ett formellt beslut om byggförbud.
- Så det kan ta en vecka, säger Ingemar Norlén.
LT har försökt nå platschefen på bygget för en kommentar men inte lyckats.

Mer läsning

Annons