Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal för Shellolyckan

/

Ingen behöver stå till svars för den svåra explosionsolyckan i en bränslecistern på Shellmacken i Järpen som nästan kostade en anställd livet. Åklagaren har beslutat att lägga ner fallet.

Annons
Utredningen av olyckan visade att alla inblandade parter gjorde fel: Bensinbolaget, den inhyrde entreprenören som skulle få tanken sanerad och dess underentreprenör vars anställda sattes på jobbet. Ingen av dem gjorde tillräckliga förberedelser för att göra jobbet på ett säkert sätt.
Det var i november 2006 som olyckan inträffade. Cisternen skulle saneras för att göras om till etanoltank och två anställda skickades ut för att göra jobbet. De hade dock varken tillräcklig information eller utrustning för att göra jobbet på ett säkert sätt.
Trots att cisternen var ombyggd för diesel var slangar felaktigt kopplade till bensinpumparna och när en bilist kom och tankade under arbetets gång drogs bensinångor in i tanken, som exploderade. Den anställde som befann sig i tanken fick svåra brännskador och är fortfarande inte helt återställd efter två år.
Åklagaren konstaterar att fel begåtts av alla tre parter, såväl bensinbolaget som entreprenören och underentreprenören som utförde saneringen. Trots detta anser han inte att det finns grund för ett åtal. Felkopplingen av slangarna gjordes för hela sju år sedan, det finns inget kollektivt ansvar och felen hos varje ensamt bolag räcker inte för åtal.

Mer läsning

Annons