Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen folkomröstning om vindkraft i Moskogen

Det blir ingen folkomröstning i Åre kommun angående vindkraftutbyggnad i Moskogen. Den alliansstyrda kommunstyrelsen röstade ner Socialdemokraten Andreas Sihvonens motion i frågan.

Annons

Som LT tidigare berättat gjorde Andreas Sihvonen, nyinvald S-ledamot i kommunstyrelsen, sin politiska entré genom att lämna in en motion på ämnet vindkraft i Moskogen. Sihvonen ifrågasatte starkt det demokratiska i överenskommelsen som alliansen slöt med det nya partiet Västjämtlands Väl enbart för att kunna bilda majoritet och behålla makten.

Enligt överenskommelsen, som gäller till nästa val, ska Åre kommun använda sitt kommunala veto mot en vindkraftutbyggnad i Moskogen, trots att kommunfullmäktige redan antagit ett tillägg till översiktsplan där man är för vindkraftutbyggnad i Moskogen.

Sihvonen och S, med stöd av MP och V, tyckte att frågan var så viktig att folket borde få avgöra. På onsdagen skulle kommunstyrelsen ta ställning till motionen. Det fanns två beslutsförslag; antingen att bifalla motionen och börja utreda folkomröstning, eller att avslå. Efteråt kommenterade kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) beslutet kort och utan krusiduller:

– Den säger vi nej till.

Ni säger nej?

– Ja, vi har en överenskommelse i majoriteten att vi inte ska hantera Moskogen under den här mandatperioden.

Var det ett enigt beslut?

– Ja, det är vår linje.

Mer läsning

Annons