Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya besked om skolflytten i Järpen

/
  • Maria Kjellström, ordförande i föräldraföreningen i Järpen, anser inte att kommunledningen lyssnar på medborgarna i skolfrågan.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

I går kväll var det dags för ett nytt stormöte om skolflytten i Järpen. Nu med tydligare siffror och mera fakta på bordet än i november. Men i sak har inget ändrats – förslaget är lika impopulärt nu som då.

Annons

Motståndet och ilskan över Åre kommuns skolpolitik – i synnerhet flytten av Järpens högstadium till Mörsil – har alltså inte bedarrat sedan förra stormötet i november. Tvärtom har det både vuxit och organiserats och i dag finns grupper för bildandet av friskola, för föräldrar, för företagare och fastighetsägare.

Syftet med gårdagens möte från kommunens sida var att ge invånarna en chans att ställa de frågor de fortfarande har.

Kommunalrådet Eva Hellstrand, c, gick först igenom siffrorna och sedan var det öppet för frågor.

Jörgen Encke, som stått i ledningen för engagemanget mot flytten, hoppades att det skulle bli många frågor eftersom det varit så svårt att få information tidigare.

– Det har varit uselt informationsflöde, sade Encke.

Maria Kjellström, föräldraföreningens ledare, var ännu mer kritisk och anklagade kommunledningen för att inte vilja lyssna till folket.

– Ni tycker att det här är er fråga. Ni kommer att fatta era beslut vad än vi säger, sade hon till podiet.

Harry Polkander tyckte att man skulle flytta ihop Hallens och Mörsils skolor och låta Järpen vara i fred, ett förslag som fick applåder men inget gehör från podiet. Det skulle inte räcka, menade Eva Hellstrand.

– Hallens elever kommer att flytta till Mörsil så småningom ändå, sade hon.

Enligt Hellstrand är frågan enkel. Det blir helt enkelt billigare att bygga ut lokalerna i Mörsil än i Järpen.

– Det handlar bara om kvadratmeter och lokalkostnader, sade hon om och om igen.

Missnöjet låg kompakt över aulan och det verkade inte spela så stor roll vad kommunledningen sade. Järpenborna vill helt enkelt inte ha någon skolflytt till Mörsil.

I dag, tisdag, håller barn- och utbildningsnämnden ett extra möte för att avgörande besluta, dels om skolstrukturens inriktning – där flytten av Järpens högstadium ingår – och dels om igångsättningstillstånd för att kunna starta den om- och tillbyggnad av Mörsils skola som måste till för att genomföra flytten.

Mer läsning

Annons