Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Duved blev det kolsvart ytterligare en timme: Inget samband

/
  • Kabinbanevägen i Åre, lördag 21:05. Lokala gatlysen är tända men backarna och Åreskutan ovanför ligger i mörker.
  • Svartast var det västerut – åt Duvedshållet. Där blev det strömavbrott på riktigt mitt under Earth hour.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre blev märkbart mörkare, men långt ifrån kolsvart, när lampor släcktes under Earth hour på lördagskvällen. Mest märktes avsaknaden av den normalt massiva backbelysningen. Mörkast blev dock Duved. Där blev det strömavbrott på riktigt mitt i manifestationen.

Annons

Förutom den ovana känslan av ett stort mörkt berg som hängde över byn märktes Earth hour av i Åre på nedsläckta fasader och ett antal svarta skyltfönster. Även i bostadsområdena var det mörkt i många fönster.

Vägbelysningen var också nedsläckt, inte överallt men på många ställen.

Mörkast var det dock i Duved. Där blev det helt svart när byn drabbades av strömavbrott strax före 21:30, då aktionen skulle vara över.

Nu fick cirka 2 000 personer fortsätta ha ofrivillig Earth Hour en dryg timme till tills Jämtkraft hunnit koppla om strömmen. För de värst drabbade – ett 70-tal – blev det Earth hour hela natten, till sex på söndagsmorgonen.

Enligt Jämtkraft hade strömavbrottet inget att göra med själva manifestationen. Det var bara en olycklig slump att de råkade sammanfalla.

– Nej, det här hade hänt ändå. Det var en kabel som gick av, säger driftchef Björn Olofsson på Jämtkraft till LT.

Även i Tångböle, ett par mil västerut, blev det strömavbrott.

– Det hände ungefär samtidigt. Där var det en transformator som gick sönder, säger Olofsson.

Mer läsning

Annons