Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållningssällskapet: Åre tackar nej till miljoner

/
  • Om vindkraft tillåts på Middagsfjället, så att markägaren Hushållningssällskapet får sina arrendemiljoner, skulle mycket pengar gå till bygden, enligt vd Bengt Åsengård. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Hushållningssällskapet är starkt kritiskt mot Åre kommuns förslag till vindkraftsplan som medger vindkraft i Moskogen men inte på Middagsfjället.

– Ett ja till vindkraft på Middagsfjället skulle vara utvecklande för både bygden och turismen, säger vd Bengt Åsengård.

Annons

Hushållningssällskapet är markägare på Middagsfjället vid Medstugan och står att förlora 12–15 miljoner kronor årligen i arrende om norska vindkraftbolaget Fred. Olsen inte får bygga sin stora vindpark på kalfjället.

Redan i samrådsstadiet yttrade sig sällskapet i starkt kritiska ordalag mot Åre kommuns förslag till översiktsplan för vindkraft. Det yttrandet kompletteras nu med ett nytt, lika ilsket yttrande mot det reviderade förslaget.

Det som upprör sällskapet mest är skillnaden i bedömning mellan Middagsfjället, som i likhet med nästan hela övriga kommunen rödmarkeras och därmed undantas från etablering av större vindparker, och Moskogen söder om Järpen, det enda område på plankartan som Åre kommun anser lämpligt för storskalig vindkraftdrift.

Sällskapet tycker att kommunen praktiskt taget svalt hela Moskogsprojektet utan minsta debatt samtidigt som de rödlistat Middagsfjället helt utan prövning.

En översiktsplan är förvisso inte juridiskt bindande men Åsengård menar att planen ändå kommer att hindra Middagsfjällsprojektet från att någonsin få en riktig prövning.

– Det märkliga är att kommunen inte vill pröva det här projektet. Vi begär inte att man ska säga ja men åtminstone pröva ärendet, säger Bengt Åsengård, som bestämt tror att det går komma överens med alla uttalade motståndare mot projektet, inklusive samerna vars möjlighet att bedriva rennäring hotas om projektet blir av.

Han påpekar vidare, apropå LT:s artikel i går om förslaget som skulle ge kommunerna en procent tillbaka av vindkraftspengarna, att Middagsfjället skulle ge mycket mer än så.

– Vårt projekt ger fyra procent tillbaka till bygden men det tackar kommunen nej till, säger Åsengård och syftar då på arrendet Hushållningssällskapet får om Fred. Olsen får bygga vindpark på Middagsfjället.

Och det är inga pengar som kommer att stanna i sällskapet.

– Nej de här pengarna använder vi för att jobba med landsbygdsutveckling för det är ju vår roll, säger han.

Bland annat skulle en stor del av pengarna i så fall stanna vid Medstugan där sällskapet vill rusta upp hela egendomen till sin forna glans.

Mer läsning

Annons