Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holiday Club i kris behövde 100 miljoner

/
  • Holiday Clubs vd Jukka-Pekka Pajunen.
Foto: Hans Ericson
  • Trots bästa sommaren någonsin har det varit två tuffa år för upplevelsehotellet Holiday Club i Åre och ekonomin är fortsatt svajig. Nu byts nyckelpersoner ut i ledningen – moderbolaget i Finland kräver nya tag. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Efter två tuffa år har upplevelseanläggningen Holiday Club Åre åter oroväckande svag ekonomi. Denna gång har finska moderbolaget fått skjuta till 100 miljoner kronor i aktieägartillskott för att hålla hotellet på fötter. Nu kräver ägarna krafttag för att reda ut problemen. Bland annat möbleras det om rejält i hotelledningen.

Annons

När Jukka-Pekka Pajunen från moderbolaget Holiday Club Resorts Oy i somras ersatte Petri Nordström som VD i Holiday Club Sweden AB blev han hotellets tredje VD på bara två år.

Sedan har huvudena rullat. I våras slutade hotellchefen Tomas Carlsson och nu går även restaurangchefen, Glenn Söderberg. Ingen av dessa två ersätts med nya personer.

Det finns fler exempel. Pajunen förklarar utan omsvep varför omorganisationen är nödvändig.

– Vi har jättestort tryck på oss från moderbolaget att rätta till saker, säger han.

Om personer fått gå eller själva valt att sluta tycker Pajunen är irrelevant. Det viktiga är att det, efter två så tuffa år, krävs nytänkande och nya arbetssätt. Då är det naturligt att vissa, som varit med väldigt länge, väljer att sluta.

– Det kanske inte passar alla att stanna kvar och arbeta i helt nya banor när så stora förändringar måste till, säger Pajunen.

Att det behövs visar om inte annat årsredovisningen för 2008, som nyligen inlämnades till bolagsverket.

Det är dyster läsning. Hotellets nettoomsättning minskade från 216 miljoner 2007 till knappt 200 miljoner under 2008. I stället för vinst blev det minusresultat på 17,4 miljoner kronor.

Ett rekordhögt aktieägartillskott från moderbolaget på 100 miljoner kronor räddade dagen och vände förlusten till en vinst på 85 miljoner.

Det är andra gången på tre år som moderbolaget skjuter till nya pengar för att rädda Årehotellet. I maj 2007 berättade LT om liknande problem – endast ett aktieägartillskott på 21 miljoner räddade bolaget från konkurs den gången.

Holiday Club Åre har således fått nästan 122 miljoner kronor i tillskott från aktieägarna under de tre år som bolaget varit verksamt i nuvarande

Förra gången hävdade dåvarande VD att den svaga ekonomin berodde på att så mycket pengar betalades in till moderbolaget, vilket enligt honom var helt normalt.Men Pajunen är den första att medge att aktieägartillskottet på 100 miljoner kronor är anmärkningsvärt högt.

– Naturligtvis är det anmärkningsvärt, säger han.

Men Holiday Club i Åre har enligt honom unika problem; hotellet har fler gäster än någonsin tidigare, men också många fler rum att fylla efter de två utbyggnader som gjorts sedan öppningen för fem år sedan.

– I början hade vi 157 rum, nu har vi 250, säger han.

Enligt Pajunen är det effektiviteten som måste bli bättre. Paradoxalt nog har hotellet för många gäster under lågsäsong och för få under högsäsong. Dessutom har man för höga kostnader.

Personalkostnader behöver också ses över.

– Som tur är har vi mycket timanställd personal, säger Pajunen, som understryker att problemen är begränsade till Åre och Sverige.

– Våra hotell i Finland går jättebra, säger han.

Mer läsning

Annons