Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på Duveds camping under hela vintersäsongen

/
  • Skidåkning och skoter lockar vintercamparna till Duved. Den fem år gamla campingen går stadigt bättre och väntas öka beläggningen med 20 procent i år.
  • Patrik Fahlén från Krokom är en typisk gäst på Duveds camping. Han gillar skidåkning och kommer så ofta han kan och bor i familjens husvagn, som står uppställd på campingen året om.

Vintersäsongen är högsäsong på Duveds campingplats, Camp Duved. Här är hela 90 procent av gästerna vintercampare. Och beläggningen ökar, man räknar med cirka 20 procent fler gäster i år.

Annons

Campingplatsen i Duved har funnits i fem år. Vintern är den klart starkaste säsongen men sommarsäsongen är på uppåtgående, berättar ägaren Orvar Wikström i Östersund.

– Fram till för ett år sedan hade vi inte ens öppet på sommaren. Den första sommaren gick över förväntan, säger Wikström.

Gästerna kommer från både Norge och Sverige, men de flesta är från övriga länet, Medelpad, mittregionen. De hyr säsongsplats, ställer upp sin husvagn i början av säsongen och låter den stå kvar fram till sommaren.

Wikström beskriver den typiska gästen så här:

– En skidåkare som äger en husvagn.

Husbilarna kommer dock mer och mer och det har ändrat bilden något. Husbilsägarna är mer rörliga.

– Det är så enkelt med husbil. Du parkerar och drar åt handbromsen så är det klart, säger han.

Att campingen går bra är ingen hemlighet, exempelvis har stora campingägaren Pigge Werkelin på Gotland hört av sig och visat intresse för att köpa eller gå in som delägare.

– Men det har inte blivit någon affär, än i alla fall, säger Wikström.

Besöker man Camp Duved mitt på dagen en sportlovsvecka ser det väldigt folktomt ut. Men egentligen är det fullt med gäster, de är bara borta över dagen, i skidbacken eller på tur. Att receptionen är stängd betyder heller ingenting, på vintern bokar nya gäster tid och personal finns på plats hjälper dem tillrätta när de kommer.

Några är dock hemma och pysslar vid sina husvagnar. En familj från Lit har just varit och handlat.

– Vid halv femtiden är det fullt med folk här, säger de.

15-åriga Patrik Fahlén ska just gå på promenad på byn med sin mamma Maria. Patrik bor och pluggar i Krokom och gillar att åka skidor, så att ha husvagn här är perfekt, tycker han. Familjen tillbringar lov och helger här så ofta de kan, och inte bara på vintern.

– Tidigare har vi åkt runt, men nu har vi husvagnen stående här året om, det har vi haft i fyra år nu, berättar Maria.

Men är det inte obekvämt att bo så här på vintern?

– Nej, här är det lugnt och skönt. Det sköts bra och är fräscht, vi trivs jättebra, säger Maria.

Mer läsning

Annons