Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck i fjällen – goda tider för Åres näringsidkare

/
 • Joel Eriksson, Peak Performance-butiken:– Det är alltid högtryck i mitten av juli, men jag tycker att det är mer folk här i år jämfört med i fjol. En stor skillnad jämfört med vintersäsongen är att folk är mer avslappnade nu, det är inte alls samma hets och stress som under vintern. Då hänger folk på låset så fort butiken är stängd, det ser man inte på samma sätt under sommaren.
 • Henrik Lindberg, Dahlbom på torget:– Just för tillfället är det riktigt svettigt med många gäster. Överlag har vi det bra       med kunder den här tiden på året. Åre har blivit ett stort sommar-turistmål och det tycker jag märks hos oss. Egentligen är det bara en period kring oktober som det är lite stiltje här.
 • Lotten Raittila, Åre Äventyrsbutik:– Det är väldigt mycket folk i farten. De är egentligen intresserade av alla våra aktiviteter, men framförallt är cyklingen på gång. Jag kan kanske inte påstå att jag märkt någon direkt ökning av turister, men å andra sidan tycker jag att det har varit fullt ös i byn några somrar i följd nu.
 • Anna-Clara Engman, Åre Hemslöjd:– Jag skulle tro att det är ungefär lika mycket folk här som de senaste somrarna. Juli och augusti är bra turistmånader även om många av de som åker hit nu kanske inte riktigt är just vår kundgrupp. Trots det brukar varje cyklist generera någon mormor eller pappa som även besöker vår butik.
 • Benny Paulsson, Åre Turistbyrå:– Besökarantalet i Åre har ökat för varje sommar under ganska många år, det ser vi genom att fler åker kabinbanan och beläggningssiffrorna på hotellen ökar. När det gäller aktiviteter så har cyklingen betytt oerhört mycket för uppgången, Åre är en global träffpunkt för mountainbike-åkare och sådant drar folk. Sedan tycker folk som bor och jobbar här om det de håller på med och den andan smittar av sig på besökare som kommer hit. Det skapar en vilja att återvända.

Trots ekonomisk nedgång i världen verkar näringslivet i Åre må alldeles utmärkt.

– Vi har inga siffror klara än, men mycket tyder på att vi har en uppgång i besökarantal, säger Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

Annons

Besöker man Åre en högsommardag i juli möts man av ett torg fullt av människor. Vissa sitter och tar en fika eller lunchar, ännu fler går omkring i leriga cykelkläder efter några turer utför Skutan på mountainbike.

Givetvis innebär folkströmmen till Åre också goda tider för byns näringsidkare.

– Vi har haft en förhållandevis positiv inledning av sommaren i år. Det är många som har hittat till Åre, säger Jan Andersson som är näringslivschef i Åre kommun.

– Som alltid är det en eftersläpning på siffror som omsättning och besökarantal så någon statistik har jag inte, men jag kan säga att det åtminstone inte är färre besökare i kommunen än tidigare somrar.

Vad gör Åre så populärt som sommarresmål?

– Många besökare kommer från Norge och det tror jag är ett resultat av en svag kronkurs och att vi fört en bra marknadsföringskampanj i Norge, säger Andersson.

– Samtidigt ser vi en allmän trend att svenskar semestrar mer i Sverige och det gynnas vi i Åre självklart av. Att turismen inom landet är på uppgång är säkert också en del av en valutaeffekt.

Många av byns näringsidkare talar om cyklingen som en viktig faktor för utvecklingen. Vad tror du om det?

– Även där är det lite för tidigt för att se några siffror, men självklart är cyklingen också viktig. Skutan är känd för att erbjuda bra cykling på bra leder och det tror jag tilltalar många, säger Jan Andersson.

Mer läsning

Annons