Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellstrand: Ånn – skolan som lade ner sig själv

/

Ånns skola ryker om majoritetens förslag blir verklighet. Men det är i dag inget stort problem – skolan har i praktiken lagt ner sig själv.

Annons
Det kommunalrådet Eva Hellstrand, c, menar när hon säger att skolan lagt ner sig själv är att familjer flyttat, eller satt sina barn i Duved, eller i Norge. Därmed finns inte underlag för en skola i Ånn längre.
Förskolan blir dock kvar i skolan, som Årehus nyligen barnomsorgsanpassat till en kostnad för kommunen på 170 000 kronor. Så förskolan får stanna, åtminstone så länge barngruppens storlek motiverar det.
– Annars får vi lösa det med en dagbarnvårdare, säger Eva Hellstrand.
Frågan är om man kan säga att skolan har lagt ner sig själv. Om det inte snarare är majoritetens skolpolitik som tvingat fram en nedläggning.
En rad beslut har lett till färre barn. För knappt två år sedan flyttade de förskolan till Ånns skola från Storlien trots högljudda protester från Storlien där de allra flesta barnen bodde.
Det i sin tur bidrog till att deltidsbrandkåren i Storlien upplöstes och måste ersättas med ett brandvärn, åtminstone tills vidare.
Efter senaste nedläggningshotet mot Mattmar och Ånn i somras sade barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nord, m, att Ånn inte behövde oroa sig, skolan skulle inte läggas ned.
Nu säger han:
– Det är ju nya fakta vi ställs inför. Nu visar det sig att två barn flyttar från Ånn och några föräldrar har valt att flytta till Norge, andra ska gå i Duved och då blev det ett barn kvar. Då kan vi inte ha skolverksamhet längre.
Och från Ånn är det ovanligt tyst den här gången. För första gången hörs inga protester.

Mer läsning

Annons