Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik från PRO mot hyreshöjning

Både för de boende och för PRO-grupperna i kommunen kommer socialnämndens beslut om hyresanpassningen som en total nyhet. Ingen kände till att ett beslut skulle tas.

Annons
Kritiken mot beslutet, både från boende och från PRO, är hård. Den gäller inte så mycket hyresanpassningen i sig som hur den ska genomföras. Alla verkar tagna på sängen. På Thomégården är boende oroliga och vill inte tala med LT om saken.
- Det är ändå ingen mening, säger en boende.
Enligt socialnämndens ordförande Monica Henriksson, c, har hyreshöjningarna förankrats i det kommunala pensionärsrådet på deras förra möte. Visserligen utan siffror, men att höjningar skulle komma borde alla ha vetat, menar hon.
Astrid Olausson, PRO-ordförande för Järpen, Undersåker och Kall, blir mäkta förvånad över Henrikssons påstående.
- Att det här skulle tas i nämnden nu hade jag ingen aning om, säger hon.
Det hade inte heller hennes kollega i Hallen, Gunnar Jansson. Även PRO inser att höjningar måste göras, men inte på det här sättet, så här plötsligt. En stegvis anpassning skulle vara bättre.
Enligt majoriteten i nämnden kommer höjningarna inte att slå hårt eftersom de som har svårt att betala kan söka bostadsbidrag. Men Astrid Olausson tycker inte man visar förståelse för de boendes situation när man resonerar så.
- De blir ju så oroliga. De kan inte själva fylla i papper och ansökningar och är rädda att inte få bidrag och att det inte ska bli klart i tid till januari, säger Astrid Olausson och tillägger att den oron kan vara väl befogad med tanke på försäkringskassans handläggningstider.
PRO har stöd för sina åsikter även på riksnivå men exakt vad de kan göra för de boende vet inte Astrid Olausson.
- Vi får väl avvakta och se vad vi får för förklaringar på torsdag, avslutar hon.
På torsdag träffas kommunala pensionärsrådet igen och då ska frågan diskuteras - denna gång med siffror.

Läs även: Hård kritik från PRO mot hyreshöjning

Mer läsning

Annons