Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill Ica-handlare servera glögg

/
  • Restaurangen Blåhammarens fjällstation i Åres Icabutik har gått fort att bygga – men själva serveringstillståndet har dröjt. Eventuellt avgörs ärendet innan jul. Foto: Elisabet Rydell-Jansson

Åres Icahandlare Lars Ocklind har byggt en restaurang i Åres Icabutik i Station Åre. En ansökan om alkoholtillstånd har legat inne på Åre kommuns socialförvaltning sedan i maj. Svaret dröjer - för kommunen är det en knivig fråga.

Annons
Strax intill delikatessdisken ligger den nya restaurangen, byggd i samarbete med Svenska turistföreningen, i fjällrustik stil med ledkors och vackra fjällvyer på väggarna. Här vill Icahandlare Lars Ocklind kunna servera en bit mat och ett glas vin.
Det är absolut inte tänkt som något röjarställe.
Ansökan om lkoholtillstånd har legat hos Åre kommun väldigt länge, ända sedan slutet på maj och alkoholhandläggare Leif Nord på verksamhetsförvaltningen suckar när frågan kommer upp.
- Det är inte bara mitt fel, säger han.
När ansökan kom in var restaurangen inte ens byggd. Nu pågår en utredning där flera remissorgan ska yttra sig, inklusive polis, räddningstjänst och miljökontor. Polisens yttrande har han fått in.
- De är tveksamma, säger Nord.
De övriga två väntar han fortfarande på. Varför de dröjt så länge vet han inte, men han medger att det är ett ovanligt knivigt ärende.
- Alkoholtillstånd i matbutik, det finns ju inte här sedan tidigare.
De måste därför ta ställning till om det är en lämplig miljö, om det fungerar att servera alkohol där det finns barnfamiljer.
Men barnfamiljer går väl på restaurang där det serveras sprit?
- Ja men där förväntar man sig det. Det här är en miljö där man inte förväntar sig att det ska finnas, säger Nord.
Nord hoppas få utredningen klar och hinna skriva sitt yttrande till den 9 december så att ärendet kan tas upp i nämnden före jul.
- Annars drar det ut ännu mer på tiden och vi kommer in på ett nytt år, säger han.
Icachefen Lars Ocklind är för närvarande på resande fot. Men hans personal får mycket kommentarer och frågor om den nybyggda restaurangen. Ingen hittills har varit negativ, säger de, däremot undrande.
- Det är ju något nytt som folk inte hört talas om förut, säger en anställd.

Mer läsning

Annons