Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här såldes sprit – utan tillstånd

/
  • Storvallens Fjällcenter, strax öster om Storlien, har sedan i oktober varken serveringstillstånd eller livsmedelstillstånd för matservering. Ändå startade man vid nyår upp verksamheten, annonserade stort och bokade in gäster. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Storvallens Fjällcenter hade inte ens en ansökan om serveringstillstånd inne när polisen gjorde kontroll på hotellet och beslagtog deras sprit förra veckan, mitt under en pågående konferens. De hade inget livsmedelstillstånd heller.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Leif Nord, alkoholhandläggare på Åre kommun.

Annons

Enligt Leif Nord finns det i dag ingen på hotellet som har kompetens för att få ett alkoholtillstånd, ingen har genomgått den utbildning för svenskt serveringstillstånd som krävs.

De tidigare tillstånden, både för spritservering och matservering, upphörde i och med att förra driftbolaget Storvallen Resort AB stängde hotellet i fjol våras och senare gick i konkurs.

När den svenska delägaren i samma veva klev av försvann alla möjligheter att ha kvar sprittillståndet.

– De ska ju ha kunskap om alkohollagen, han var den ende person i bolaget som hade det. Då sade vi att antingen måste ni hitta någon ny eller så måste vi återkalla tillståndet, säger Nord.

Ställd inför detta faktum sade bolaget självmant upp tillståndet, som upphörde den 14 oktober i fjol.

– Sedan har inte vi hört något mer förrän vi fick höra nu att de bedrev verksamhet och sålde alkoholdrycker, säger Nord.

Men i fredags, dagen efter polisrazzian, kom den nya hotelledningen till kommunhuset för att försöka lösa den akuta krissituation som uppstått.

– De har ju bokat en hel del där, säger Nord.

Nord kunde inte ge dem så mycket lugnande besked. Så länge det pågår en utredning om deras lämplighet och det föreligger brottsmisstanke kan de inte söka något sprittillstånd. Enda chansen är därför att bolaget hittar en helt ny arrendator för restaurangdelen, någon med godkänd svensk utbildning i alkoholhantering.

– Ska de ha någon ny så bör de ta någon som är tillståndshavare här i kommunen, så att det går fortare, annars tar det minst en månad, säger Nord, som tror att företaget antagligen åtalas för olovlig handel.

Som LT redan berättat var det alltså i torsdags som polis från Järpen kom för att kontrollera alkoholtillståndet på anläggningen. Där pågick som bäst en konferens med 45 norska gäster som just skulle sätta sig till lunch. När inget tillstånd fanns beslagtog polisen hela lagret av spritdrycker, en ganska betydande mängd, enligt närpolischef Matts Nilsson.

– Det är både sprit och vin, det är ju ett hotell med både bar och restaurang, säger han.

Beslaget står nu på polisstationen i Järpen i väntan på resultatet av polisutredningen.

Vid konkursen upphörde även hotellets livsmedelsgodkännande att gälla. Ett giltigt sådant krävs för att servera mat men där hade nya driftsledningen inte heller gjort någon ny ansökan. På kommunens miljökontor tror man dock att de i den delen handlat i god tro och processen att få fram ett nytt är igång.

– De trodde nog att de hade ett giltigt godkännande. Nu håller vi på att gå igenom deras egenkontrollprogram och det som krävs, säger miljöinspektör Amanda Hagerman.

Mer läsning

Annons