Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan Åres vindkraftverk byggas

/
  • Från Brinkeboda i Mörsil kan man ana vindsnurrorna i Moskogen sju kilometer bort i det här fotomontaget av företaget JP-vind, som vill bygga vindpark i området. Foto: JP-vind

Efter år av väntan börjar det närma sig skarpt läge för Åres översiktsplan för vindkraft – dokumentet som ska visa var i kommunen vindkraftutbyggnad ska tillåtas. Samrådsfasen är nu över och nästa vecka ska kommunstyrelsen besluta om utställning av det färdiga planförslaget.

Annons

I drygt ett år har Åre kommuns specielle vindkraftsutredare Harry Westermark arbetat med planförslaget. Samrådsprocessen inleddes sent förra året och avslutades i våras. Nu har Westermark sammanställt och besvarat inkomna synpunkter i en gedigen samrådsredogörelse på 70 sidor. Han skriver att ett 80-tal individuella yttranden kommit in under samrådstiden. Men bakom den siffran döljer sig ännu många fler, däribland tre grupper från olika skolor i kommunen och 140 likalydande yttranden, skrivna av intressenter som vill investera i vindkraft i Tångböleflätet, ett område där kommunen avråder från utbyggnad.

Allt som allt har alltså över 200 personer yttrat sig över planförslaget, vilket torde vara rekord för en översiktsplan i Åre kommun.

Sammanfattningsvis konstaterar Westermark att de flesta myndigheter är positiva till förslaget medan de som är mest negativa är de som vill investera i eller på andra sätt dra nytta av vindkraft i områden som i planförslaget pekas ut som röda, alltså områden där exploatering enligt kommunen inte bör tillåtas. Till de negativa hör också uttalade vindkraftsförespråkare, exempelvis Nätverket Centerpartister för mer vindkraft i Åre kommun, där centerpolitiker Olle Olovsson har en framträdande roll. Han anser, i motsats partikollegan Eva Hellstrand, att det är på tok för mycket rött på kommunens plankarta och att vindkraft visst borde tillåtas även i fjällen.

En intressant del av samrådsskrivelsen är ett referat från den unika hearing som hölls i april i år, som avslutning på samrådstiden, i Undersåker. Skarpaste meningsutbytet den kvällen var mellan Mats Svensson, representant för turistnäringen och Åreföretagarna och Staffan Niklasson från vindkraftföretaget O2 Vindkompaniet.

Niklasson såg också på tok för mycket rött på kartan och ansåg att Åre kommun drabbats av vindkraftvärk — med ä. Han menade att något var katastrofalt fel med hela utredningen.

Mats Svensson kontrade med att en alltför stor utbyggnad av vindkraft skulle vara ett mycket stort hot mot besöksnäringen, som ändå är Åres största medan de jobb vindkraften skulle ge var ”löjligt få” i jämförelse.

Mot slutet av hearingen konstaterade Eva Hellstrand att det fanns mycket för politikerna att fundera över.

Men nu ska funderingsperioden i det närmaste vara över och politikerna bör ha bestämt sig för vilken vindkraftsutveckling Åre kommun ska ha. För beslutar de om utställning den 23 oktober är det ett i stort sett färdigt planförslag det handlar om.

– Det går att lämna synpunkter även under utställningen men det brukliga är att man bara kan göra små förändringar. Vid stora förändringar säger plan- och bygglagen att man måste ställa ut igen, sade Harry Westermark då.

Mer läsning

Annons