Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här formas Bydalens framtid

/
 • En plan antagen, flera på gång. Byggentreprenörer är numera en vanlig syn i Bydalen. Även på en stormig lördagsförmiddag.
 • En plan antagen, flera på gång. Byggentreprenörer är numera en vanlig syn i Bydalen. Även på en stormig lördagsförmiddag.
 • Detaljplaneringen i Bydalsfjällen sker etappvis. En är antagen. Två andra på gång. Planer och ritningar sitter uppsatta på väggen i wärdshusets lounge där man kan följa hur många lägenheter/tomter som säljs.
 • Utveckling av skidområdet är också på gång med nya nedfarter och liftar. I dag har Bydalsfjällen enbart släpliftar men visionen är att kunna bygga även stolsliftar.
 • Bydalenfjällen är i stort behov av nya varma bäddar och det byggs för fullt både i Bydalen och i Höglekardalen. Två nybyggda lägenhetshus står klara strax väster om värdshuset.
 • Joakim Reineke framför Bydalens Wärdshus, som uppfördes på 1930-talet. ”Här får vi inte ändra mycket, det tillåter inte länsstyrelsen”, säger han.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
 • Intresset för Bydalsfjällen växer. Håkan Birkl, en av delägarna i destinationsbolaget, visar planerna för ett finskt sällskap på studiebesök. Till vänster platschef Joakim Reineke.
 • Nya liftar hör till de långsiktiga planerna. När nya Fäbod- liften öppnade i januari blåste invigningen bort, men LT:s fotograf fann några åkare som trotsade kylan i Toppliften.
 • Joakim Reineke tituleras platschef och är ägarnas man på plats i Bydalen sedan i september i fjol. Han har full huggning på nya jobbet.
 • Joakim Reineke visar en av de tio nybyggda lägenheterna, som ägarna hyr ut genom bolaget.

Det börjar röra på sig ordentligt i Bydalen, arton månader efter den nya ägarfamiljen Sundbaums övertagande av anläggningen. Nya detaljplaner, lägenhetsbyggen, tomtförsäljning och nya liftar är några exempel.

Annons

Ingen av ägarna bor i närområdet, men de insåg snabbt betydelsen av att ha en man på plats. Här behövdes någon som inte var rädd för att jobba, som klarade långa timmar och varierande uppgifter, allt från ekonomi, planering och arbetsledning till att prata med entreprenörer och fixa små saker på plats.

Valet föll på Joakim Reineke som inte tvekade länge innan han antog utmaningen att bli platschef i Bydalen.

– Jag är gammal bonde och van vid att ta i och göra olika saker, säger Reineke, som egentligen bor i Ås men numera sover i egna stugan i Fjällhalsen, det blir inte tid till pendling. På helgerna får han sällskap av sin fru och således kan man säga att det är här familjen bor numera.

– Det har varit en intensiv höst, säger han när vi träffas i det gamla värdshuset, som fått en ny bar, uppfräschning av loungen och utvidgad altan. Så mycket mer får de inte göra i den kulturskyddade byggnaden från 1930-talet.

Men värdshuset har inga rum vilket Bydalen är i desperat behov av. En helt ny hotelldel ska byggas längre fram men just nu koncentrerar man sig på utökning av antalet varma bäddar. Här finns i dag cirka 700 bäddar och visionen är att öka antalet till 2 800, eller 5 500 totalt för hela dalgången. Två lägenhetshus är redan byggda.

Husen ligger nära värdshuset och Joakim Reineke visar LT runt i ett av dem. Lägenheterna här är sålda och hyrs ut för ägarnas del de veckor de själva inte är där. Totalt ska här byggas fyra hus med 21 lägenheter med fyra eller åtta bäddar. De är de första nya bäddar som byggs i Bydalen på cirka 30 år.

När det gäller tomtförsäljning har man inte kommit lika långt. Men intresset är stort, enligt Reineke. Han hoppas att den aktuella detaljplanen vinner laga kraft i april-maj så att nya tomtägare kan söka bygglov till våren eller försommaren.

En bromskloss för Bydalens utveckling har varit otillräcklig vattenrening. För att bygga ut i den skala ägarna vill krävs ett betydligt större reningsverk. För närvarande jobbar man med en tillfällig lösning.

– Vi har precis börjat med projekteringen för ett temporärt reningsverk, säger Reineke och visar på kartan var det ska ligga.

Utredningen för det stora permanenta reningsverket ska börja till sommaren. Kring detta har diskussionerna gått heta, mest på grund av oklar information från myndigheterna.

– Vi har trott att vi måste bygga ett jättestort reningsverk för hela dalgången. Men nu säger länsstyrelsen att det går lika bra med tre små.

Reineke säger att det verkligen känns att det börjar röra på sig i dalgången. Tio lika stora delägare, inklusive samerna, ingår i det nybildade destinationsbolaget som bland annat jobbar med att marknadsföra hela dalen.

– Alla drar lite gemensamt åt samma håll, man ser att det händer något och då ökar intresset, säger Reineke.

Mer läsning

Annons