Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir skogen flis direkt efter siktröjningen

/
  • Det är en märklig skapelse som sakta kör fram efter vägarna i Myckelåsen. Vid bra förhållande så klarar maskinen 500 meter per dag.    Foto: Jan Andersson
  • Mikael Brattlund från Frösön sitter högt och styr sin unika maskin som gör flis av småskogen vid siktröjning.
  • Tuggen klarar storlekar upp till 35 centimeter i diameter.
  • Kjell Brattlund från Järpen kör först och mejar ner all småskog på åtta meters bredd. Röjsågen är  en uppfinning av Olle Hemmingsson från Gärdsta
  • ”Maskinen gjorde vi på några månader”, berättar Örjan Bergqvist på TS-produktion i Arvesund. I går var han och inspekterade sin skapelse när den producerade flis i Myckelåsen.
  • – Cirka 5000 får vi för ett lass på 15 ton flis, berättar Mikael Brattlund från Frösön. Men det beror på hur torr flisen är och vilket träslag den består av.Foto: Jan Andersson
  • Det tar cirka en dryg timme att fylla bilen med 15 ton flis.

En maskin av det mera märkliga slaget kan man nu beskåda efter skogsbilvägarna i närheten av Myckelåsen, någon kilometer från Månsåsen. Maskinen, som enligt tillverkaren är den enda av sitt slag i landet, gör flis direkt under siktröjning av vägar.

Annons

Själva dragfordonet, som drar flistuggen efter sig, är en lastbil med en behållare som tar 15 ton flis per last. Två gånger om dagen levereras flisen till fjärrvärmekraftverket i Lugnvik.

– Det här är den optimala maskinen, säger Mikael Brattlund, som tillsammans med sin far äger och driver företaget Energihagar AB.

– Tidigare när vi gjorde siktröjning efter vägarna så fick träd och sly ligga kvar. Det kostade för mycket pengar att ta reda på det.

När siktröjningen startar så kommer pappa Kjell Brattlund först med sin röjsåg, som är monterad på en grävmaskin. Själva sågen är en uppfinning av Olle Hemmingsson i Gärdsta och den kapar ner allt som kommer i dess väg med en bredd på åtta meter per sida.

Strax efter kommer så Mikael med sin nya maskin och när den har tuggat i sig alla träd som ett hungrigt monster, är det rent och snyggt efter avverkningen.

– Vid gynnsamma förhållanden klarar vi att röja 500 meter på en dag, säger Mikael. Det tar en dryg timme att fylla den stora behållaren på lastbilen och när den är full så blir det cirka 15 ton flis. Då kopplar jag av flistuggen och kör in till Lugnvik. Så från att träd står och växer i skogen så kan det eldas upp som flis inom någon timme.

Mikael berättar att ett lass flis brukar betalas med cirka 5000 kronor.

– Men det beror på hur torr flisen är och vilket träslag som den innehåller.

När far och son Brattlund tar på sig en siktröjning, så gör de arbetet gratis mot att de får behålla röjvirket.

– Det tjänar både vi och de som äger vägarna på, säger de.

Själva flistuggen har företaget TS produktion i Arvesund tillverkat.

– Vi fick en förfrågan från Brattlunds om vi kunde konstruera en tugg som gick att köra efter vägarna och efter några månader så var den klar, säger Örjan Bergqvist, som äger företaget. Från början hade vi tänkt att alltihop skulle vara en maskin, från röjsågen till tuggen, men efter ett tag kom vi på att det var mer praktiskt om man delade på dem.

Det gäller att skogsbilvägarna är i bra skick när det stora ekipaget kommer. Fullastad väger tuggen med dragbil cirka 35 ton.

Mer läsning

Annons