Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvförening firade 25-årsjubileum

/
  • Landshövding Britt Bohlin och Anders Hedström, ordförande i den 25-åriga föreningen, leder vägen ner från Ingenjörsvillan, som var ett av besöksmålen under gårdagens rundtur. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Birgit Larsson är guide på området, alltid tidsenligt klädd som Anna Larsdotter, kvinnan som upptäckte kopparfyndigheten i Fröå.

Föreningen Fröå gruva fyller 25 år. Det firades på tisdagen med kaffe, rundtur på området och stor middag på kvällen. Hedersgäst var landshövdingen Britt Bohlin.

Annons

Det är kallaste junimånaden på länge och denna dag var inget undantag.

Vädret pendlade snabbt mellan solsken, isande stormbyar och ilskna skurar med snöblandat regn. Men det hindrade inte föreningen Fröå Gruva att genomföra 25-årsfirandet helt enligt programmet, som inleddes på eftermiddagen med kaffe i Bergstugan och rundtur på området.

Landshövding Britt Bohlin har inte hunnit besöka Fröå tidigare, så inbjudan passade väl in i hennes ambition att lära känna sitt län.

Hon kom i sällskap med sin sekreterare och en antikvarie och togs emot av föreningens nuvarande ordförande Anders Hedström, hans företrädare Ingemar Fredriksson, och flera funktionärer, inklusive Birgit Larsson och Kalle Moverare.

Efter kaffe och pratstund var det dags för rundtur på gruvområdet. Mycket skulle hinnas med före middagen: Bagarstugan, Fyrkanten, Gruvvinden, Ingenjörsvillan och Sellstedtstorpet. De är inte bara intressanta besöksmål, de är också bevis för det mödosamma, oftast ideella, arbete som lagts ner under föreningens 25 verksamma år.

Då, när de började, var hela området förfallet. Och även om föreningen anser att massor fortfarande återstår att göra så är Fröå gruva i dag en av Åredalens, och kommunens, allra mest populära och välskötta sevärdheter. Historien kring gruvnäringen och människorna som levde här fortsätter att fascinera. Om det vittnar Birgit Larsson, som guidar grupper i området (alltid klädd som Anna Larsdotter, kvinnan som fann koppar i Fröå).

För Kalle Moverare är Fröå förstås mer än ett spännande ställe från en flydd epok. För honom är det barndomshemmet; han är född här, i Moveraretorpet, och har massor att berätta.

Ingenjörsvillan var på sin tid ett fantastiskt bygge, fullt av moderna bekvämligheter, som el och avlopp. På spisen står en jättelik gryta med ett ihåligt plåtklot inuti, det är fullt av hål och går rotera med en vev.

Britt Bohlin är helt fascinerad.

– Såg du tvättmaskinen, säger hon.

Mer läsning

Annons