Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granne räddade 93-åring ur brinnande hus

/
  • Med hjälp av värmekameror kontrollerar räddningstjänsten att branden verkligen är helt släckt. Branden fick fäste under takpannorna och spred sig snabbt. Det gamla sekelskifteshuset i Hållbacken gick inte att rädda.
  • Kurt Aronsson, till höger, och övriga grannar hjälpte till att rädda så mycket som möjligt av möbler och andra föremål från vattenskador.
  • Trots räddningstjänstens insatser gick sekelskifteshuset i Hållbacken inte  att rädda, och en 93-årig man tvingades se på medan hans föräldrahem totalförstördes.

Den 93-åriga husägaren undkom lågorna tack vare en uppmärksam granne.
Men sekelskifteshuset gick inte att rädda och husägaren tvingades se på medan hans föräldrahem totalförstördes.

Annons

Klockan hade precis passerat 16.30 i går eftermiddag när Kurt Aronsson och hans hustru, som bor i Hållbacken strax väster om Trångsviken, upptäckte att det brann i grannhuset.

– Trots att det var ruggigt väder var vi utomhus, och det var väl tur det, berättar han för LT.

Medan hustrun sprang för att larma räddningstjänsten rusade Kurt Aronsson till det brinnande huset för att undsätta sin granne. När han kom in i huset hittade han husägaren, en 93-årig man, sovandes i sin säng.

– Jag väckte honom och hjälpte honom ut, säger Kurt Aronsson.

Räddningstjänsten från Trångsviken, Järpen och Hallen skickades till Hållbacken. När styrkorna kom fram till platsen brann det för fullt i husets taknock. När brandmännen försäkrat sig om att husets ägare satts i säkerhet påbörjades släckningsarbetet.

– Först såg det inte så farligt ut, men sedan upptäckte vi att branden fått fäste under takpannorna, i krypvinden, vilket gör det väldigt svårsläckt, säger Håkan Karlsson, räddningsledare vid Hallens räddningstjänst.

Samtidigt gjorde den svåra blåsten att branden spred sig till två intilliggande byggnader. Den ena byggnaden, ett gammalt sommarhus, fattade eld på ena kortsidan men kunde snabbt släckas. Det andra huset, en fristående matkällare, gick inte att rädda och brann ned till grunden.

– Vi koncentrerade oss på bostadshuset, säger Håkan Karlsson.

Men trots räddningstjänstens insatser gick bostadshuset från sekelskiftet inte att rädda och husägaren tvingades se på medan hans föräldrahem totalförstördes.

– Det här huset kommer inte att kunna återställas, konstaterar Håkan Karlsson.

När lågorna var under kontroll började brandmännen att bära ut möbler och andra föremål för att rädda dem från vattenskador. När branden var helt släckt anslöt även Kurt Aronsson och en rad andra grannar för att hjälpa till att rädda så mycket av husägarens ägodelar som möjligt.

Vad som orsakade branden är fortfarande inte klart, men mycket tyder på att eldsvådan uppstod i husets skorsten i samband med att husägaren gjorde upp eld i kaminen.

Husägaren klarade sig undan fysiska skador i samband med branden.

Mer läsning

Annons