Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannarnas intensiva kamp gav till slut resultat

/
  • Elsebeth och Sven-Ingvar Richthoff från Skåne är närmaste grannar till byggtippen i Tegefjäll. De planerar att använda sin stuga betydligt mycket mer när tippen nu försvinner.

Närmaste grannarna Elsebeth och Sven-Ingvar Richthoff har kämpat i snart fem år för att få bort byggtippen, som ligger bara meter från deras hus. Nu hoppas de att den äntligen ska försvinna.

Annons

Paret Richthoff från Skåne köpte den timrade stugan i Tegefors för snart fem år sedan, helt ovetande om den verksamhet som då nyss startat bara ett stenkast från deras dörr.

– Mäklaren sade inte ett ord om tippen, säger Elsebeth Richthoff, som minns att hon vaknade upp första morgonen av ett förskräckligt slamrande.

Verksamhet pågick då för fullt, lastbilar körde skytteltrafik med byggbråte, containrar tömdes och fylldes och rangering pågick mitt ute på länsvägen, bara några meter från deras fönster.

När det ljusnat ute såg de att utsikten mot Tegefjäll skymdes av ett jättelikt svart berg – vilket de senare insåg var en grustäckt snötipp. Hon och maken trodde inte det var sant. Hur kunde en sådan olägenhet få förekomma på en turistort, rakt nedanför Tegefjälls stugområde?

På andra sidan stugan låg järnvägen bara några meter bort och varje gång tåget körde förbi tutade det så stugan hoppade. Men det har Elsebeth Richthoff, i motsats till tippen, inget emot, hon älskar järnvägen, säger hon.

Och när det kommer till kritan är hon i dag nästan glad att mäklaren inte nämnde tippen för då hade de inte köpt stugan. Här finns trots allt mycket att älska, som till exempel den mäktiga utsikten över Tegeforsen från köksfönstret där Sven-Ingvar Richthoff sitter och målar sina akvareller när det är för kallt att ta med grejorna ut.

Snötippen kan de inte göra mycket åt, den verksamheten har bolaget permanent bygglov för. Men byggtippen vill de – i likhet med alla övriga grannar – till varje pris ha bort. De har engagerat sig och noga följt ärendets alla turer och även haft diskussioner både med chefer och direkt med tippersonalen.

Inget har hjälpt hittills. Men nu hoppas de att Åre kommuns beslut att sätta ner foten och kräva att verksamheten ska upphöra senast den 23 oktober ska få effekt. Speciellt som Elsebeth är på väg att gå i pension.

– Då kommer vi att använda stugan mer än förut. Vi kommer att vara här ofta nu, säger Elsebeth Richthoff.

Mer läsning

Annons